Enkele belangrijke verschillen tussen pin en OV-chip

Getty Images
De OV-chipkaart is al geruime tijd de standaard voor het openbaar vervoer in Nederland. Als u incheckt met een betaalpas, reist u 2e klas en zonder korting. Maar hoe verhoudt het inchecken met een betaalpas zich tot de OV-chipkaart?
Hier zijn enkele belangrijke verschillen:
- Aanschaf: Een OV-chipkaart moet apart aangeschaft worden, terwijl u gewoon uw bankpas kunt gebruiken, wat het proces eenvoudiger maakt. Voor een persoonlijke OV-chipkaart moet u ook uw foto en gegevens insturen.
- Opladen: De OV-chipkaart moet vaak opgeladen worden met saldo, terwijl u met uw pinpas direct kunt inchecken zonder voorafgaand saldo. Heeft u een abonnement op uw OV-chipkaart, dan kunt u gebruik maken van maandelijkse afschrijving, en hoeft u niets op te laden. Eventuele kortingen worden verrekend bij het in- en uitchecken.
- Reisgegevens: Bij de OV-chipkaart heeft u toegang tot uw reisgegevens via de website van de OV-chipkaart, terwijl dit bij het gebruik van een pinpas minder inzichtelijk is. Ook geld terugvragen na een gemiste in- of uitcheck is lastiger.
- Gebruiksgemak: Sommige mensen houden van een zo leeg mogelijke portemonnee. Eén kaart voor betalen, ook in het OV, kan vooral handig zijn voor toeristen of mensen die maar sporadisch met de trein en/of bus reizen.
Niet alle vervoerders bieden al de mogelijkheid om met een pinpas in te checken. Dit kan per regio verschillen. Afhankelijk van uw bank kunnen er kosten verbonden zijn aan het gebruik van uw pinpas in een ander land of bij bepaalde transacties. Uiteindelijk draait het vooral om wat u zelf het meest handig vindt.