Tot hoe laat kunt u koffie drinken zonder slecht te slapen?

Tips om beter te slapen

Een kop koffie op tafel in de zon
Unsplash

Koffie is voor veel mensen een vast onderdeel van de dag. Maar wist u dat cafeïne veel langer in uw lichaam blijft dan u misschien denkt? Dit kan uw nachtrust verstoren, zeker naarmate u ouder wordt. Uw lichaam breekt cafeïne minder snel af, waardoor de effecten langer merkbaar blijven. Hoe laat kunt u het beste stoppen met koffie om 's avonds beter te slapen?

Wanneer is het beste moment om te stoppen met koffie?

Het algemene advies is om minstens zes uur voor het slapengaan geen cafeïne meer te drinken. Gaat u bijvoorbeeld rond 22.30 uur naar bed, dan is het verstandig om 16.30 uur als uiterste grens te hanteren. Bent u gevoelig voor cafeïne? Dan kan het helpen om al in de vroege middag over te schakelen op cafeïnevrije alternatieven.

De invloed van cafeïne op uw nachtrust

Cafeïne stimuleert het zenuwstelsel en houdt u alert. Ideaal in de ochtend, maar minder handig als u 's avonds tot rust wilt komen. De halfwaardetijd van cafeïne – de tijd die uw lichaam nodig heeft om de helft van de stof af te breken – ligt gemiddeld tussen de 5 en 6 uur. Drinkt u om 16.00 uur een kop koffie, dan is er om 22.00 uur nog steeds een flinke hoeveelheid cafeïne in uw lichaam aanwezig.

Onderzoek toont aan dat cafeïne tot zes uur voor het slapengaan een negatieve invloed kan hebben op de slaapkwaliteit. Een studie gepubliceerd in het Journal of Clinical Sleep Medicine stelt dat mensen die zes uur voor het slapengaan cafeïne consumeren, gemiddeld een uur minder slapen en vaker wakker worden gedurende de nacht.

Wat betekent dit voor u?

Naarmate we ouder worden, werkt onze stofwisseling trager. Dit betekent dat cafeïne langer in het lichaam blijft en uw slaap nog sterker kan beïnvloeden. Misschien viel u vroeger moeiteloos in slaap na een kopje koffie in de avond, maar merkt u nu dat uw nachtrust onrustiger is. Volgens UCLA Health neemt de gevoeligheid voor cafeïne toe met de leeftijd. Dit komt doordat de lever cafeïne minder snel afbreekt, waardoor het effect langer blijft hangen.

Wat kunt u in de avond wél drinken?

Gelukkig zijn er genoeg alternatieven als u het warme en gezellige gevoel van een kopje koffie mist:

  • Cafeïnevrije koffie – Smaakt vrijwel hetzelfde, maar zonder de stimulerende werking.

  • Kruidenthee – Kamille, rooibos of munt helpen u ontspannen.

  • Warme melk of een lichte bouillon – Kalmerend en prettig voor de maag.

Luister naar uw lichaam

Iedereen reageert anders op cafeïne. Heeft u moeite met slapen of wordt u 's nachts vaker wakker? Probeer dan een week eerder te stoppen met koffie in de middag en kijk of het verschil maakt.

 

Auteur