Gaat u op oud- en nieuwsjaarsdag oliebollen eten? Van die vieze vette van zo'n kraampje? Of wellicht de zelfgemaakte, gezonde variant? U vindt hier het recept! Tevens: het recept voor winterminestrone.
Oliebollen
Informatie
- 12 personen
- 30+ minuten
- nagerecht
- Bakrecept
- Diversen
Ingrediënten
- ½ l halfvolle melk
- 30 gram gist
- 1 eetlepel suiker
- 250 gram rozijnen, krenten, sukade, oranjesnippers
- 500 gram bloem
- 1 theelepel zout
- 1 ei
- Olie
Bereiding
- Verwarm een deel van de melk tot deze lauwwarm is.
- Verbrokkel de gist in een kommetje en schenk de verwarme melk erbij.
- Los de gist al roerend op en voeg de suiker toe. Laat dit 10 minuten op een warme plaats staan.
- Was de rozijnen en krenten. Snijd eventueel sukade en oranjesnippers klein. Laat de rest van de melk ook lauwwarm worden.
- Zeef de bloem met het zout in een kom.
- Klop het ei los.
- Maak een kuiltje in het midden van de bloem.
- Giet het gistmengsel, het ei en een deel van de melk erin.
- Roer dit enkele minuten krachtig tot alle klonten weg zijn.
- Voeg onder goed roeren meer melk toe tot een soepel beslag is ontstaan. Meng de rozijnen, krenten, sukade en oranjesnippers er door.
- Leg een vochtige theedoek over de kom en laat het 30 minuten op een warme plaats rijzen.
- Verwarm de olie tot 170° C.
- Houd 2 lepels of een ijslepel even in de olie en schep hiermee bollen beslag in de pan.
- Bak de oliebollen tot de bovenkant droog is en de onderkant bruin.
- Keer ze en bak de andere kant bruin.
- Schep de oliebollen met een schuimspaan uit de olie en laat ze op een met keukenpapier beklede vergiet uitlekken.
- Bestrooi de oliebollen met poedersuiker.
Voedingswaarden per persoon
Recept | |
---|---|
Energie | 320 kcal |
Eiwit | 8 gram |
Koolhydraten | 50 gram |
Vet | 10 gram |
Verzadigd vet | 2 gram |
Vezels | 3 gram |
Winterminestrone
Informatie
- 2 personen
- 15-30 minuten
- hoofdgerecht
- Vegetarisch hoofdgerecht
- Eenpansgerecht
Ingrediënten
- Part pompoen
- 1 prei
- 1 winterwortel
- Stukje knolselderij
- Stukje groene kool
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 3 dl groentebouillon
- 3 sneetjes volkorenbrood
- 1 handje walnoten of hazelnoten
- 10 blaadjes basilicum
- 1 klein potje witte bonen
Bereiding
- Maak de groente schoon.
- Schil het stuk pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes.
- Snijd de prei in ringen, de wortel in halve plakjes, de knolselderij in blokjes, de groene kool in repen en 1 teentje knoflook in snippers.
- Verwarm de olijfolie en bak hierin de prei, de knolselderij en de snippers knoflook een paar minuten.
- Voeg de blokjes pompoen en de wortel toe en schenk de bouillon er bij. Breng dit aan de kook en laat het 15 minuten zacht koken.
- Rooster 1 sneetje volkorenbrood bruin en bros.
- Maal het geroosterde brood met het overgebleven teentje knoflook, de noten en de basilicum tot grove korrels.
- Rooster de rest van het brood goudbruin.
- Roer de groene kool en de uitgelekte witte bonen door de soep.
- Laat de soep nog 5 minuten koken.
- Strooi aan tafel de kruimels over de soep en geef er driehoekjes geroosterd brood bij.
Voedingswaarden per persoon
Recept | |
---|---|
Energie | 550 kcal |
Eiwit | 25 gram |
Koolhydraten | 60 gram |
Vet | 20 gram |
Verzadigd vet | 3 gram |
Vezels | 30 gram |
Menu van de Week
Elke donderdag nieuwe recepten voor een hele week gezond en lekker eten in uw mail ontvangen? Meld u aan voor de nieuwsbrief van het Voedingscentrum en ontvang het Menu van de Week in uw mailbox.