Maandag: winterminestrone en oliebollen

Gaat u op oud- en nieuwsjaarsdag oliebollen eten? Van die vieze vette van zo'n kraampje? Of wellicht de zelfgemaakte, gezonde variant? U vindt hier het recept! Tevens: het recept voor winterminestrone.

Oliebollen

Informatie

  • 12 personen
  • 30+ minuten
  • nagerecht
  • Bakrecept
  • Diversen

Ingrediënten

  • ½ l halfvolle melk
  • 30 gram gist
  • 1 eetlepel suiker
  • 250 gram rozijnen, krenten, sukade, oranjesnippers
  • 500 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 1 ei
  • Olie

Bereiding

  1. Verwarm een deel van de melk tot deze lauwwarm is.
  2. Verbrokkel de gist in een kommetje en schenk de verwarme melk erbij.
  3. Los de gist al roerend op en voeg de suiker toe. Laat dit 10 minuten op een warme plaats staan.
  4. Was de rozijnen en krenten. Snijd eventueel sukade en oranjesnippers klein. Laat de rest van de melk ook lauwwarm worden.
  5. Zeef de bloem met het zout in een kom.
  6. Klop het ei los.
  7. Maak een kuiltje in het midden van de bloem.
  8. Giet het gistmengsel, het ei en een deel van de melk erin.
  9. Roer dit enkele minuten krachtig tot alle klonten weg zijn.
  10. Voeg onder goed roeren meer melk toe tot een soepel beslag is ontstaan. Meng de rozijnen, krenten, sukade en oranjesnippers er door.
  11. Leg een vochtige theedoek over de kom en laat het 30 minuten op een warme plaats rijzen.
  12. Verwarm de olie tot 170° C.
  13. Houd 2 lepels of een ijslepel even in de olie en schep hiermee bollen beslag in de pan.
  14. Bak de oliebollen tot de bovenkant droog is en de onderkant bruin.
  15. Keer ze en bak de andere kant bruin.
  16. Schep de oliebollen met een schuimspaan uit de olie en laat ze op een met keukenpapier beklede vergiet uitlekken.
  17. Bestrooi de oliebollen met poedersuiker.

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 320 kcal
Eiwit 8 gram
Koolhydraten 50 gram
Vet 10 gram
Verzadigd vet 2 gram
Vezels 3 gram

 

Winterminestrone

Informatie

  • 2 personen
  • 15-30 minuten
  • hoofdgerecht
  • Vegetarisch hoofdgerecht
  • Eenpansgerecht

Ingrediënten

  • Part pompoen
  • 1 prei
  • 1 winterwortel
  • Stukje knolselderij
  • Stukje groene kool
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 dl groentebouillon
  • 3 sneetjes volkorenbrood
  • 1 handje walnoten of hazelnoten
  • 10 blaadjes basilicum
  • 1 klein potje witte bonen

Bereiding

  1. Maak de groente schoon.
  2. Schil het stuk pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  3. Snijd de prei in ringen, de wortel in halve plakjes, de knolselderij in blokjes, de groene kool in repen en 1 teentje knoflook in snippers.
  4. Verwarm de olijfolie en bak hierin de prei, de knolselderij en de snippers knoflook een paar minuten.
  5. Voeg de blokjes pompoen en de wortel toe en schenk de bouillon er bij. Breng dit aan de kook en laat het 15 minuten zacht koken.
  6. Rooster 1 sneetje volkorenbrood bruin en bros.
  7. Maal het geroosterde brood met het overgebleven teentje knoflook, de noten en de basilicum tot grove korrels.
  8. Rooster de rest van het brood goudbruin.
  9. Roer de groene kool en de uitgelekte witte bonen door de soep.
  10. Laat de soep nog 5 minuten koken.
  11. Strooi aan tafel de kruimels over de soep en geef er driehoekjes geroosterd brood bij.

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 550 kcal
Eiwit 25 gram
Koolhydraten 60 gram
Vet 20 gram
Verzadigd vet 3 gram
Vezels 30 gram

Menu van de Week
Elke donderdag nieuwe recepten voor een hele week gezond en lekker eten in uw mail ontvangen? Meld u aan voor de nieuwsbrief van het Voedingscentrum en ontvang het Menu van de Week in uw mailbox.

Missing media-item.

Auteur