Recept: Roerbakgroente met biefreepjes

Roerbakken gaat snel en is supergezond, mits gekozen wordt voor een goede olie, liefst met meervoudig onverzadigde vetzuren, zoals zonnebloemolie en de olie niet te lang op een te hoge temperatuur wordt verhit.

De kant-en-klare zakjes gesneden groente zijn dan wel handig in gebruik, maar bedenk dat alles van de groente wordt mee gesneden, ook harde stukken en dat een groot deel van de vitaminen al verdwenen is door het vroegtijdig snijden. Bovendien wordt het gas verpakt en dat is toch heel iets anders dan (biologisch) vers.

Kies voor groenten die u ook voor 2 personen gemakkelijk in de groentelade van de koelkast kunt bewaren, ook als er een stuk is afgesneden, zoals kool, broccoli, courgette, paprika, wortel enzovoort.

Ingrediënten voor 2 personen:


  • 1 prei
  • 4 bospeentjes of 1/3 winterwortel
  • 1/4 witte kool of 1/2 kleine bloemkool
  • 1 rode papri­ka
  • 2-3 eetlepels zonnebloemolie
  • 200 gram in dunne reepjes gesneden biefstuk, rosbief of bieflap­jes
  • 1 eetlepel sojasaus, minder zout
  • peper, iets suiker
  • 2 theelepels citroensap
  • 2 theelepels maïzena

Bereiding


  1. Maak alle groenten schoon en snijd ze in stuk­jes.
  2. Verwarm een wok of braadpan met dikke bodem tot deze goed heet is.
  3. Dep intussen het vlees goed droog.
  4. Roerbak het vlees om en om op een hoge warm­te­bron in circa 30 seconden bruin.
  5. Neem het vlees uit de pan. Voeg de groenten in de beschreven volg­orde toe.
  6. Voeg de sojasaus, peper, suiker, citroen­sap en de met iets water aange­lengde maïzena toe en roer tot het vocht gebonden is.
  7. Serveren met gekookte zilvervliesrijst.

 

Auteur