Speculaas is een echte Sinterklaastraditie, net als taai-taai, peper- en kruidnoten. Sinterklaas bracht voor dit gebak de kruiden mee uit het verre oosten. De naam speculaas komt van het oude woord speculum, wat spiegel betekent. De pop die u maakt lijkt op uw eigen spiegelbeeld. Maak deze bekende snoeperijen eens met volkorenmeel in plaats van bloem of zelfrijzend bakmeel. Dit geeft een veel groter verzadigingsgevoel.
Voor 40-50 stuks
Bereidingstijd: circa 45 minuten + rusttijd
Invriezen: nee
Ingrediënten
- 110 gram boter
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- snufje zout
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 1/2 theelepel citroenrasp
- 200 gram volkorenmeel
- 1 eetlepel losgeklopt ei of 1 eetlepel water
- 50 gram gesnipperde geroosterde amandelen
- (rijstebloem of aardappelmeel)
Bereiding
- Maak het deeg liefst 2-3 dagen van tevoren, dan laat het gemakkelijker los uit de vorm en de smaak is goed ingetrokken.
- Verpak het deeg in huishoudfolie in de koelkast.
- Roer de boter met de suiker, het zout, de speculaaskruiden en de citroenrasp uit tot een zachte smeuïge massa.
- Roer het meel en het ei erdoor en kneed snel tot een gelijkmatig deeg.
- Voeg de gesnipperde amandelen toe, houd enkele achter voor de garnering. Laat het deeg opstijven in de koelkast.
- Borstel een speculaasplank schoon en bestrooi deze dik met rijstebloem of aardappelmeel, klop vervolgens de overtollige bloem of meel eraf.
- Druk wat deeg in de figuren en snijd datgene wat boven de plank uitsteekt er met een scherp mesje af.
- Keer de plank met een klap op het werkvlak en leg de ongebakken speculaasjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Garneer met de achtergehouden amandelen.
- Bak de speculaasjes circa 20 minuten in het midden van een voorverwarmde oven van 175 °C.
- Laat de speculaasjes afkoelen en neem ze van de bakplaat.