Gezellig, er komen vrienden eten. Je wilt iets lekkers en origineels op tafel zetten, maar bent nu eenmaal geen chef-kok. Dan doe je het eenvoudig op z’n Italiaans.
Rollade met Speck
Hoofdgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd 20 minuten + 45 minuten braadtijd.
- 1 kg konijn (uitgebeend en panklaar)
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 40 g gemengde verse Italiaanse kruiden (rozemarijn, tijm, salie)
- 2 el olijfolie
- 1 tot 2 tl dijonmosterd
- 100 g Tiroler Speck of buikspek, in plakjes
- 200 ml droge witte wijn
- zout en versgemalen peper
Extra: keukentouw, ovenbestendige pan of braadslede
Verwarm de oven voor op 140 °C. Dep het vlees droog en spreid het uit op het werkvlak. Pel en snipper de ui en de knoflook. Ris de blaadjes van de kruidentakjes en hak ze fijn. Fruit de ui met de knoflook in 1 eetlepel olijfolie glazig. Schep de kruiden erdoor en neem de pan van het vuur. Laat afkoelen, roer de mosterd erdoor en breng op smaak met zout en peper. Verdeel het mengsel over het vlees en dek af met de plakjes Speck. Rol het vlees overlangs op en zet de rollade vast met keukentouw. Bestrooi de rollade rondom met versgemalen peper en zout. Bak het vlees in 1 eetlepel olijfolie rondom bruin aan. Blus af met een scheut wijn. Zet de pan in de oven en laat het vlees in ongeveer 40 minuten gaar worden; draai de rollade tussentijds af en toe en lepel er telkens wat braadvocht over. Schenk er zo nodig meer wijn bij. Leg het vlees op een snijplank en laat het even rusten. Verwijder het garen en snijd de rollade in plakken. Voeg eventueel naar smaak nog wat zout en peper bij het braadvocht en lepel de jus over het vlees.
Tip
Konijn is prima te vervangen door (platgeslagen) kip- of varkensfilet.
Antipasti
Voorgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd 1 uur.
Voor de crackers:
- 200 g bloem
- grof zeezout
- 25 g zachte boter
- 100 ml melk
Voor de bonendip:
- 2 tenen knoflook
- 1 takje salie
- 4 el olijfolie
- 250 g witte bonen (uit blik)
- ½ tl gemalen venkelzaad
- citroensap
- 2 el boter
En verder:
- 1 Italiaanse salami of andere kruidige worst van circa 400 g
- 8 plakjes San Daniele of Parmaham
Extra: bakpapier, bakplaat, staafmixer of keukenmachine
De crackers
Verwarm de oven voor op 220 °C. Meng de bloem met ½ theelepel zeezout en de boter. Voeg de melk in scheuten toe en kneed tot een samenhangend glad deeg. Rol het deeg op bakpapier uit tot een lap met een dikte van 3 mm. Snijd deze met een deegradertje of pizzawiel in vierkantjes van 4 x 4 cm. Leg de deeglapjes op een met bakpapier beklede bakplaat en strooi er nog wat zeezout over. Bak in het midden van de oven in zo’n 10 minuten goudbruin. Laat de crackers op een rooster afkoelen en knapperig worden.
De bonendip
Pel en hak de knoflook. Hak de salieblaadjes fijn. Fruit de knoflook met de salie 1 à 2 minuten in 2 eetlepels olijfolie. Schep het mengsel in een hoge mengbeker of gebruik een keukenmachine. Giet de bonen af, laat ze uitlekken en doe ze met het venkelzaad, wat citroensap, de rest van de olijfolie, de boter en een snufje zout in de mengbeker. Pureer de bonen met de staafmixer tot een gladde massa. Voeg eventueel nog wat zout of citroensap naar smaak toe. Snijd de worst in plakjes. Rangschik de plakjes en de ham op een houten plank of groot bord. Serveer met de crackers en de bonendip.
Tip
Nog sneller klaar met kant-enklare crackers!
Venkel-radicchiosalade
Bijgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd 15 minuten.
- 2 tot 3 kropjes radicchio
- 1 venkel
- 2 el witte balsamicoazijn
- 2 el citroensap
- 1 tl vloeibare honing
- ½ tl dijonmosterd
- 4 el olijfolie
- zout en peper
Was de radicchio in koud water en schud droog. Verwijder de stronk en haal de blaadjes los. Was de venkel, snijd de knol in vieren en snijd de stronk weg. Schaaf of snijd de venkel flinterdun en hak het venkelgroen fijn. Klop een dressing van de azijn, het citroensap, wat zout en peper, de honing, mosterd en olijfolie. Roer het venkelgroen erdoor. Hussel in een schaal de radicchio, de venkel en de dressing luchtig door elkaar.
Rozemarijnaardappeltjes
Bijgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd 20 minuten + 30 minuten oventijd.
- 1¼ kg vastkokende aardappels
- 4 el olijfolie
- 3 tot 4 takjes rozemarijn
- 1 tot 2 takjes salie
- versgemalen peper, grof zeezout
Extra: bakplaat, bakpapier
Verwarm de oven voor op 220 °C. Boen de aardappels schoon onder koud water. Snijd ze in partjes en schep ze in een schaal om met de olie. Ris de rozemarijn van de takjes en pluk de salieblaadjes los. Hak de kruiden fijn. Bestrooi de aardappels met de kruiden, versgemalen peper en zout. Schep nogmaals om. Leg de aardappelpartjes op de schil, met de snijvlakken naar boven dus, op de met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze in de oven in zo’n 30 minuten goudbruin en gaar. Maal er eventueel nog wat grof zeezout over.
Tip
Braad de rollade iets korter dan de aangegeven 40 minuten, haal de pan uit de oven en breng de oven op temperatuur voor de aardappels. Zijn de aardappels bijna klaar, zet dan de rollade nog even terug in de oven.
Pannacotta met druivensiroop
Nagerecht voor 4 personen. Bereidingstijd 20 minuten + 4 uur wachttijd.
- 800 ml melk
- 1 citroen
- 3 kruidnagels
- 1 kaneelstokje
- 1 vanillestokje
- 75 g suiker
- 2 eieren
- 1 eidooier
- 500 ml rood druivensap
- 350 g pitloze rode druiven
Extra: 4 beboterde puddingvormpjes, vershoudfolie, diepe braadslede of ovenschaal
Boen de citroen schoon en schaaf met een dunschiller de gele schil er in brede repen af. Breng in een steelpan de melk met de citroenschil, de kruidnagels, het kaneelstokje en het opengesneden vanillestokje aan de kook. Laat op heel laag vuur 10 à 15 minuten trekken. Roer er dan de suiker door, tot alle korrels zijn opgelost en laat afkoelen. Verwarm de oven voor op 180 °C. Schenk de afgekoelde melk door een zeef in een kom. Klop er de eieren en eidooier door. Schenk het mengsel in de puddingvormpjes en dek ze af met vershoudfolie. Zet de vormpjes in de braadslede of ovenschaal en schenk er tot halverwege de vormpjes heet water bij. Laat de puddinkjes in de oven in ongeveer 40 minuten gaar worden. Neem de vormpjes uit de oven en laat de puddinkjes afkoelen. Zet ze daarna nog minstens 2 uur in de koelkast om goed stijf en koud te worden. Laat het druivensap in een steelpan tot de helft inkoken en daarna afkoelen. Was de druiven en halveer ze. Schep de druiven door het ingekookte sap. Maak de puddinkjes voorzichtig los en leg ze op de borden. Lepel de druivensiroop erover.
Meer recepten en maaltijdtips? Kijk op www.plusonline.nl/culinair