Authentiek en eenvoudig: met deze twee woorden is het menu van vandaag samen te vatten. Als voorgerecht een heerlijke courgettesoep met olijven en kappertjes en als hoofdgerecht frittata van uien met geitenkaas. Eet smakelijk!
Courgettesoep met olijven en kappertjes
Informatie
- 2 personen
- 0-15 minuten
- voorgerecht
- Balansdag
- Voorgerecht
Ingrediënten
- Stukje ui
- ½ courgette
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 dl groentebouillon (van tablet)
- 5 zwarte olijven zonder pit
- ½ eetlepel kappertjes
- 4 takjes peterselie
Bereiding
- Snijd het stukje ui klein.
- Maak de courgette schoon en snijd hem in blokjes.
- Fruit de ui in de olie glazig.
- Voeg de courgette toe met de bouillon en breng dit aan de kook.
- Kook de courgette in 5 minuten gaar.
- Hak de olijven met de kappertjes en de peterselie grof.
- Pureer de soep in een keukenmachine of met een staafmixer.
- Verwarm de soep weer en maak hem op smaak met wat peper.
- Verdeel de soep over 2 kommen en schep het olijvenmengsel er op.
Voedingswaarden per persoon
Recept | |
---|---|
Energie | 70 kcal |
Eiwit | 1 gram |
Koolhydraten | 3 gram |
Vet | 6 gram |
Verzadigd vet | 1 gram |
Vezels | 1 gram |
_________________________________________________________
Frttata van uien met geitenkaas
Informatie
- 2 personen
- 30+ minuten
- hoofdgerecht
- Balansdag
- Vegetarisch hoofdgerecht
Ingrediënten
- 400 gram zoete uien of 200 gram rode en 200 gram gewone uien
- 1 eetlepel olie
- Mespuntje tijm
- 1 teentje knoflook
- 3 eieren
- 50 gram zachte geitenkaas
Bereiding
- Warm de oven voor op 175° C.
- Maak de uien schoon en snijd ze in halve ringen.
- Gebruik voor het fruiten van de uien een pan die ook in de oven kan of doe het mengsel later over in een ovenvaste schaal.
- Fruit de uien in de olie 10 minuten heel zacht.
- Laat de uien heel licht kleuren.
- Voeg de tijm toe met peper en een beetje zout en pers het teentje knoflook er boven uit.
- Neem de pan van het vuur.
- Klop de eieren los met peper en weinig zout en schenk dit over de uien.
- Verkruimel de geitenkaas en strooi de kaas er over.
- Laat het gerecht in de hete oven in ca. 15 minuten gaar worden en goudbruin kleuren.
Menusuggestie
Lekker met komkommersalade en krielaardappeltjes met peterselie.
Voedingswaarden per persoon
Recept | Menu | |
---|---|---|
Energie | 265 kcal | 430 kcal |
Eiwit | 15 gram | 25 gram |
Koolhydraten | 15 gram | 40 gram |
Vet | 15 gram | 20 gram |
Verzadigd vet | 6 gram | 6 gram |
Vezels | 4 gram | 9 gram |
Bron
- Voedingscentrum