(H)eerlijk genieten met deze Ierse stamppot met als nagerecht portpruimen.
Ierse stamppot
Informatie
- 2 personen
- 30+ minuten
- Hoofdgerecht
- Groentegerecht
- Aardappel-, rijst- of pastagerecht
Ingrediënten
- 600 gram aardappelen
- ½ groene kool of 400 gram gesneden groene kool
- 1 dunne prei
- 1 eetlepel vloeibare margarine
- Ca. 1½ dl halfvolle melk
- Nootmuskaat
Bereiding
- Schil de aardappelen en kook ze in weinig water gaar.
- Maak de kool schoon en snijd hem in smalle repen.
- Maak de prei schoon en snijd hem in dunne ringen.
- Verwarm de margarine en roerbak hierin de groene kool en de prei in een paar minuten gaar.
- Maak van de gare aardappelen met de hete melk, peper, een beetje zout en nootmuskaat een puree.
- Meng de geroerbakte groente er door.
Menusuggestie
Lekker met een rundersaucijsje.
Hiervoor heb je nodig...
2 rundersaucijsjes
Extra informatie
Voor het gebruik van margarine raadpleeg uw merkartikelenlijst of kijk het etiket.
Voedingswaarden per persoon | ||||
Recept | Menu | |||
Energie | 370 kcal | 540 kcal | ||
Eiwit | 10 gram | 30 gram | ||
Koolhydraten | 55 gram | 55 gram | ||
Vet | 8 gram | 20 gram | ||
Verzadigd vet | 2 gram | 6 gram | ||
Vezels | 10 gram | 10 gram |
Portpruimen
Informatie
- 2 personen
- 30+ minuten
- Nagerecht
Ingrediënten
- 1 sinaasappel
- 1 dl rode port
- 10-12 gedroogde pruimen zonder pit
- ½ eetlepel aardappelmeel
- 2 eetlepels zure room
Bereiding
- Pers de sinaasappel uit en doe het sap met de Port in een steelpan.
- Doe de pruimen er bij en laat ze op laag vuur een half uur wellen.
- Meng het aardappelmeel met wat water aan en bind hiermee het vocht. Laat de pruimen in het vocht afkoelen.
- Verdeel het over 2 schaaltjes en garneer met een schepje zure room.
Voedingswaarde per persoon | ||
Recept | ||
Energie | 215 kcal | |
Eiwit | 2 gram | |
Koolhydraten | 25 gram | |
Vet | 4 gram | |
Verzadigd vet | 2 gram | |
Vezels | 6 gram |
Bron
- Voedingscentrum