Zondag: abrikozenkoek

Een nagerecht voor 12 personen met een bereidingstijd van 30+ minuten.

Ingrediënten
  • Voor een (boterkoek)vorm van 26 cm doorsnee
  • 1 citroen
  • 100 gram oranjasnipper (gekonfijte sinaasappelschilletjes)
  • 1 beschuit
  • 100 gram amandelen
  • 100 gram gedroogde abrikozen
  • 3 eieren
  • 40 gram suiker
  • 1½ theelepel bakpoeder
  • 125 gram bloem
  • 1½ dl sinaasappelsap

Bereiding

  1. Boen de citroen schoon en rasp de schil er af.
  2. Snijd de oranjesnippers klein.
  3. Wrijf de beschuit fijn en meng de geraspte citroenschil er door.
  4. Bestrijk de bakvorm met wat margarine en bestrooi hem met het beschuit-citroenmengsel.
  5. Verdeel de helft van de oranjesnippers er over.
  6. Warm de oven voor op 200° C.
  7. Maal of hak de amandelen grof.
  8. Was de abrikozen en snijd ze klein.
  9. Splits 2 eieren en klop de eiwitten stijf.
  10. Roer de margarine met de suiker romig en voeg de eidooiers en het hele ei toe.
  11. Meng het bakpoeder door de bloem.
  12. Voeg om en om de bloem en het sinaasappelsap toe aan het margarine-eimengsel.
  13. Schep er de amandelen, de abrikozen en de rest van de oranjesnippers door.
  14. Spatel de eiwitten er door en doe de massa in de vorm.
  15. Bak de koek in het midden van de oven in 40 minuten gaar en bruin.
  16. Laat de koek in de vorm afkoelen. Snijd hem in 12 punten.

Menusuggestie
Lekker met als hoofdgerecht entrecotes met kruidenjus, witlof en
aardappelen.

Voedingswaarden per persoon
 
 Recept
Energie
170 kcal
Eiwit
5 gram
Koolhydraten
25 gram
Vet
6 gram
Verzadigd vet
1 gram
Vezels
2 gram
Auteur