Met de klimaatkanjers die vandaag op het menu staan, kan het diner van vanavond bijna niet mislukken. Vooraf: auberginepuree met brood, als hoofdgerecht: Marokkaanse gehaktkoekjes en toe: kiwi met sinaasappel-vanillesaus. Eet smakelijk.
Auberginepuree met brood
Informatie
- 2 personen
- 15-30 minuten
- voorgerecht
Ingrediënten
- ½ aubergine
- 1 eetlepel olie
- ½ teentje knoflook
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 4 takjes koriander
- Mespunt kaneel
- Stuk marokkaans of turks brood
Bereiding
- Maak de aubergine schoon en snijd hem in blokjes.
- Verwarm de olie in een koekenpan met een anti aanbak bodem en bak hierin de aubergine zacht.
- Pers het teentje knoflook er boven uit.
- Roer er de tomatenpuree door en bak dit even mee.
- Laat de aubergine in 5 minuten gaar worden.
- Voeg de korianderblaadjes toe.
- Pureer de groente in de keukenmachine of met een staafmixer grof.
- Laat het afkoelen en maak het op smaak met peper, een beetje zout en de kaneel.
- Geef er puntjes brood bij.
Voedingswaarden per persoon
Recept | |
---|---|
Energie | 140 kcal |
Eiwit | 4 gram |
Koolhydraten | 20 gram |
Vet | 5 gram |
Verzadigd vet | 1 gram |
Vezels | 3 gram |
_______________________________________________________________
Marokkaanse gehaktkoekjes
Informatie
- 2 personen
- 0-15 minuten
- hoofdgerecht
- Vlees-, gevogelte of visgerecht
Ingrediënten
- ½ ui
- 6 takjes koriander
- 150 gram mager rundergehakt
- Mespunt gemalen koriander (ketoembar)
- Mespunt gemalen komijn (djinten)
Bereiding
- Rasp het stuk ui fijn.
- Maak de koriander schoon en knip het klein.
- Maak het gehakt aan met de ui, de koriander, de gemalen koriander, de komijn, peper en een beetje zout.
- Vorm er 4 platte schijven van.
- Verwarm een grillpan of contactgrill.
- Rooster hierin de gehaktkoekjes in ca. 6 minuten gaar en bruin.
Menusuggestie
Lekker met sperziebonen en couscous met kruiden.
Voedingswaarden per persoon
Recept | Menu | |
---|---|---|
Energie | 175 kcal | 475 kcal |
Eiwit | 15 gram | 25 gram |
Koolhydraten | 1 gram | 50 gram |
Vet | 10 gram | 15 gram |
Verzadigd vet | 5 gram | 6 gram |
Vezels | 1 gram | 10 gram |
______________________________________________________________
Kiwi met sinaasappel-vanillesaus
Informatie
- 2 personen
- 15-30 minuten
- nagerecht
- Balansdag
- Nagerecht
Ingrediënten
- 1 sinaasappel
- ½ vanillestokje
- 2 theelepels poedersuiker
- 3 kiwi's of zespri's
Bereiding
- Boen de sinaasappel onder heet water schoon.
- Snijd een dunne reep uit de schil en snijd dat in mooie reepjes.
- Pers de sinaasappel uit.
- Snijd het halve vanillestokje open.
- Breng het sinaasappelsap met het vanillestokje en de poedersuiker tegen de kook aan en laat dit enkele minuten trekken.
- Neem het vanillestokje er uit en schraap wat van het zwarte merg eruit. Roer dit door het sap en laat het afkoelen.
- Schil de kiwi’s en snijd ze in de lengte in vieren.
- Schik de parten op 2 bordjes en schenk het sausje er over.
Voedingswaarden per persoon
Recept | |
---|---|
Energie | 100 kcal |
Eiwit | 1 gram |
Koolhydraten | 20 gram |
Vet | 1 gram |
Verzadigd vet | 0 gram |
Vezels | 3 gram |
Bron
- Voedingscentrum