Getty Images
Vandaag op het menu: doperwtjessoep, panzanella en pruimendessert.
Doperwtjessoep
Informatie 2 personen
0-15 minuten
Voorgerecht
Ingrediënten
- 2 plakjes ontbijtspek
- 1 sjalot of kleine ui
- 150 gram doperwten (diepvries of blik)
- 3 dl kippenbouillon (van tablet)
- Mespunt tijm
- 3 takjes peterselie
- 2 eetlepel zure room
Bereiding
- Snijd of knip het ontbijtspek in reepjes en bak het langzaam uit.
- Maak de sjalot schoon en snijd hem klein.
- Neem de spekreepjes uit de pan en fruit de sjalot zacht in het overgebleven spekvet.
- Voeg de doperwten toe met de bouillon en wat tijm en kook dit 15 minuten.
- Pureer de soep in de keukenmachine of met een staafmixer.
- Breng de soep weer tegen de kook aan en maak hem op smaak met peper.
- Was de peterselie en knip de takjes klein.
- Bestrooi de soep met de reepjes spek en de peterselie en schep de zure room er op.
Voedingswaarden per persoon | ||
Recept | ||
Energie | 135 kcal | |
Eiwit | 6 gram | |
Koolhydraten | 10 gram | |
Vet | 7 gram | |
Verzadigd vet | 3 gram | |
Vezels | 4 gram |
Panzanella
Informatie
- 2 personen
- 0-15 minuten
- Hoofdgerecht
- Balansdag
- Eenpansgerecht
Ingrediënten
- 200 gram kleine tomaten (bijv. tasty tom)
- Stuk komkommer
- ½ rode ui
- 1 geroosterde paprika (pot)
- 2 augurken
- 100 gram gekookte ham
- 200 gram oud volkorenbrood, ongesneden
- 1 eetlepel olijfolie
- 1-2 eetlepels azijn
- 2 theelepels mosterd
- 10 basilicumblaadjes
- 2 eetlepels kappertjes
Bereiding
- Maak de groente schoon.
- Snijd de tomaten in partjes.
- Halveer de komkommer en verwijder met een lepeltjes het zaad. Snijd de komkommer in boogjes.
- Snijd de ui in snippers, de paprika in stukjes en de augurken in blokjes.
- Snijd de ham in reepjes.
- Snijd het brood in dikke sneden en breek ze in grove stukken.
- Klop een dressing van de olie, 1 eetlepel water, de azijn, de mosterd en wat peper.
- Scheur de basilicum in stukjes.
- Meng alles door elkaar en voeg eventueel nog wat azijn toe.
Voedingswaarden per persoon | ||
Recept | ||
Energie | 405 kcal | |
Eiwit | 25 gram | |
Koolhydraten | 50 gram | |
Vet | 10 gram | |
Verzadigd vet | 2 gram | |
Vezels | 10 gram |
Pruimendessert
Ingrediënten
- 300 gram pruimen
- 2 bolletjes gember
- 1½ eetlepel suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 dl dikke yoghurt
Informatie
- 2 personen
- 0-15 minuten
- Nagerecht
Bereiding
- Overgiet de pruimen met kokend water en trek het velletje eraf.
- Halveer de pruimen en verwijder de pitten.
- Snijd de gember heel fijn.
- Schep de gember, de suiker en de vanillesuiker door de pruimen.
- Geef er wat yoghurt bij.
Voedingswaarden per persoon | ||
Recept | ||
Energie | 165 kcal | |
Eiwit | 3 gram | |
Koolhydraten | 35 gram | |
Vet | 1 gram | |
Verzadigd vet | 0 gram | |
Vezels | 1 gram |
Bron
- Voedingscentrum