Zondag: gegratineerde artisjokken, forel met olijvensaus, aardbeiensoep

De week wordt afgesloten met het betere kookwerk. Het voorgerecht zijn gegratineerde artisjokken. Het hoofdgerecht is forel met olijvensaus. De maaltijd wordt afgesloten door aardbeiensoep met gember en room.

Gegratineerde artisjokken

Informatie

  • 2 personen
  • 15-30 minuten
  • Voorgerecht

Ingrediënten

  • 2 artisjokken
  • Citroensap
  • 50 gram light roomkaas
  • 25 gram geraspte parmezaanse kaas
  • 2 eetlepels paneermeel

Bereiding

  1. Was de artisjokken en snijd de steel en ca. 1/3 van de bovenkant af. Knip de droge uiteinden van de grote onderste bladen af.
  2. Snijd de artisjokken in vieren en verwijder het hooi binnen in.
  3. Kook de parten artisjok in ruim water met een beetje zout en wat citroensap in 10-12 minuten gaar; de artisjok is gaar als een blaadje makkelijk is los te trekken. Leg er eventueel een schotel op om de artisjokken onder water te houden.
  4. Warm de grill voor op de hoogste stand.
  5. Meng de roomkaas met de Parmezaanse kaas en wat peper.
  6. Neem de artisjokken uit het water en laat ze even uitlekken.
  7. Schik de parten artisjok in 2 kleine ovenvaste schaaltjes en verdeel het kaasmengsel er over. Strooi het paneermeel er over.
  8. Laat de artisjokken onder de hete grill in enkele minuten bruinkleuren.

Menusuggestie
Lekker met als hoofdgerecht forel met olijvensaus, worteltjes met peultjes en couscous met kruiden.

Voedingswaarden per persoon
  Recept
Energie
 155 kcal
Eiwit
 10 gram
Koolhydraten
 15 gram
Vet
 6 gram
Verzadigd vet
 4 gram
Vezels
 2 gram


Forel met olijvensaus

Informatie

  • 2 personen
  • 15-30 minuten
  • Hoofdgerecht
  • Vlees-, gevogelte of visgerecht

Ingrediënten

  • 2 kleine forellen
  • 2 eetlepels olie
  • 2 tomaten
  • 1 kleine sjalot
  • 50 gram zwarte olijven zonder pit
  • 1 teentje knoflook
  • 1 dl groentebouillon
  • Citroensap

Bereiding

  1. Spoel de forellen af onder stromend water en dep ze met keukenpapier droog.
  2. Strooi in de buikholte van de forellen wat peper en weinig zout.
  3. Bestrijk de vissen met een beetje olie en bestrooi ze met peper en weinig zout.
  4. Laat de forellen onder een voorverwarmde grill of grillpan in 15 minuten gaar worden.
  5. Ontvel de tomaten en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  6. Maak de sjalot schoon.
  7. Hak de sjalot, de olijven en de knoflook in een keukenmachine of met een staafmixer heel fijn.
  8. Verwarm de rest van de olie in een steelpan en fruit hierin het olijvenmengsel enkele minuten heel zacht.
  9. Voeg de blokjes tomaat en de bouillon toe en laat de saus 5 minuten sudderen.
  10. Maak de saus op smaak met een beetje citroensap.
Voedingswaarden per persoon
  Recept
 Menu
Energie
 280 kcal
 535 kcal
Eiwit
 20 gram
 30 gram
Koolhydraten 7 gram
 55 gram
Vet
 15 gram
 20 gram
Verzadigd vet
 3 gram
 3 gram
Vezels
 2 gram
 10 gram


Aardbeiensoep met gember en room

Informatie

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • Nagerecht 

Ingrediënten

  • 250 gram aardbeien
  • 2 eetlepels witte basterdsuiker
  • ½ dl droge witte wijn
  • 1 bolletje gember
  • ½ eetlepel gembersiroop
  • 2 eetlepels zure room

Bereiding

  1. Maak de aardbeien schoon en verwijder de kroontjes.
  2. Houd 2 aardbeien achter voor garnering.
  3. Pureer de aardbeien met de basterdsuiker en de wijn in de keukenmachine of met een staafmixer.
  4. Laat dit een half uur in de koelkast koud worden.
  5. Snijd de gember heel fijn.
  6. Roer de gember en de siroop door de zure room.
  7. Verdeel de aardbeienpuree over 2 borden en schep er de zure room op. Garneer met de achtergehouden aardbei.

Menusuggestie
Lekker met als hoofdgerecht forel met olijvensaus, worteltjes met peultjes en couscous met kruiden.

Voedingswaarden per persoon
  Recept
Energie
 150 kcal
Eiwit
 2 gram
Koolhydraten
 20 gram
Vet
 4 gram
Verzadigd vet
 2 gram
Vezels
 1 gram
Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum