Zondag: geroosterd brood met olijvencrème, kip met venkel, anijskoekjes

Deze zondag op het menu: als voorgerecht geroosterd brood met olijvencréme  door het hoofdgerecht kip met venkel. Anijskoekjes sluiten de maaltijd af.

Geroosterd brood met olijvencrème

Informatie

  • 2 personen
  • 0-15 minuten
  • Voorgerecht 

Ingrediënten

  • ½ citroen
  • 5 gepelde amandelen
  • 1 kleine augurk
  • 40 gram zwarte olijven zonder pit
  • ½ eetlepel olijfolie
  • 2 sneden (oud) volkorenbrood

Bereiding

  1. Boen de citroen schoon en rasp wat van de schil.
  2. Hak de amandelen fijn en pureer ze met de augurk, de olijven en de olie tot een smeuïg geheel. Gebruik daarvoor de keukenmachine of een staafmixer.
  3. Maak het mengsel op smaak met geraspte citroenschil en een drup citroensap.
  4. Rooster het brood en besmeer het met dit mengsel.
Voedingswaarden per persoon
  Recept
Energie
 160 kcal
Eiwit
 5 gram
Koolhydraten
 15 gram
Vet
 8 gram
Verzadigd vet
 1 gram
Vezels
 4 gram


Kip met venkel

Informatie

  • 2 personen
  • 15-30 minuten
  • Hoofdgerecht
  • Vlees-, gevogelte of visgerecht

Ingrediënten

  • 2 venkelknollen
  • 1 sjalot
  • 4 plakjes ontbijtspek
  • 2 kipfilets
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 1 dl droge witte wijn

Bereiding

  1. Maak de venkel schoon en snijd de knollen in reepjes.
  2. Maak de sjalot schoon en snijd hem klein.
  3. Snijd het ontbijtspek in reepjes.
  4. Bestrooi de kipfilets met peper en een beetje zout en bak ze in de margarine aan beide zijden bruin.
  5. Neem de kip uit de pan en bak het spek en de sjalot enkele minuten in de margarine.
  6. Voeg de kip weer toe met de venkel en de wijn.
  7. Laat de kipfilets met een deksel op de pan in 20 minuten gaar stoven.
Voedingswaarden per persoon
  Recept
 Menu
Energie
 285 kcal
 480 kcal
Eiwit
 30 gram
 35 gram
Koolhydraten
 6 gram
 45 gram
Vet
 10 gram
 15 gram
Verzadigd vet
 3 gram
 3 gram
Vezels
 6 gram
 9 gram


Anijskoekjes

Informatie

  • 8 personen
  • 30+ minuten
  • Nagerecht
  • Bakrecept

Ingrediënten

  • 75 gram bloem
  • 75 gram havermout
  • 75 gram gele basterdsuiker of rietsuiker
  • 5 eetlepels vloeibare margarine
  • 3 eetlepels halfvolle melk
  • 3 theelepels anijszaad

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 170° C.
  2. Kneed van de ingrediënten een stevig deeg. Vorm er balletjes van ter grootte van een walnoot. Leg de balletjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze wat platter.
  3. Bak de koekjes in de hete oven in ca. 16-18 minuten gaar en lichtbruin.
Voedingswaarden per persoon
  Recept
Energie
 155 kcal
Eiwit
 3 gram
Koolhydraten
 20 gram
Vet
 6 gram
Verzadigd vet
 1 gram
Vezels
 1 gram

 

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum