Deze zondag op het menu: als voorgerecht geroosterd brood met olijvencréme door het hoofdgerecht kip met venkel. Anijskoekjes sluiten de maaltijd af.
Geroosterd brood met olijvencrème
Informatie
- 2 personen
- 0-15 minuten
- Voorgerecht
Ingrediënten
- ½ citroen
- 5 gepelde amandelen
- 1 kleine augurk
- 40 gram zwarte olijven zonder pit
- ½ eetlepel olijfolie
- 2 sneden (oud) volkorenbrood
Bereiding
- Boen de citroen schoon en rasp wat van de schil.
- Hak de amandelen fijn en pureer ze met de augurk, de olijven en de olie tot een smeuïg geheel. Gebruik daarvoor de keukenmachine of een staafmixer.
- Maak het mengsel op smaak met geraspte citroenschil en een drup citroensap.
- Rooster het brood en besmeer het met dit mengsel.
Voedingswaarden per persoon | ||
Recept | ||
Energie | 160 kcal | |
Eiwit | 5 gram | |
Koolhydraten | 15 gram | |
Vet | 8 gram | |
Verzadigd vet | 1 gram | |
Vezels | 4 gram |
Kip met venkel
Informatie
- 2 personen
- 15-30 minuten
- Hoofdgerecht
- Vlees-, gevogelte of visgerecht
Ingrediënten
- 2 venkelknollen
- 1 sjalot
- 4 plakjes ontbijtspek
- 2 kipfilets
- 1 eetlepel vloeibare margarine
- 1 dl droge witte wijn
Bereiding
- Maak de venkel schoon en snijd de knollen in reepjes.
- Maak de sjalot schoon en snijd hem klein.
- Snijd het ontbijtspek in reepjes.
- Bestrooi de kipfilets met peper en een beetje zout en bak ze in de margarine aan beide zijden bruin.
- Neem de kip uit de pan en bak het spek en de sjalot enkele minuten in de margarine.
- Voeg de kip weer toe met de venkel en de wijn.
- Laat de kipfilets met een deksel op de pan in 20 minuten gaar stoven.
Voedingswaarden per persoon | ||||
Recept | Menu | |||
Energie | 285 kcal | 480 kcal | ||
Eiwit | 30 gram | 35 gram | ||
Koolhydraten | 6 gram | 45 gram | ||
Vet | 10 gram | 15 gram | ||
Verzadigd vet | 3 gram | 3 gram | ||
Vezels | 6 gram | 9 gram |
Anijskoekjes
Informatie
- 8 personen
- 30+ minuten
- Nagerecht
- Bakrecept
Ingrediënten
- 75 gram bloem
- 75 gram havermout
- 75 gram gele basterdsuiker of rietsuiker
- 5 eetlepels vloeibare margarine
- 3 eetlepels halfvolle melk
- 3 theelepels anijszaad
Bereiding
- Warm de oven voor op 170° C.
- Kneed van de ingrediënten een stevig deeg. Vorm er balletjes van ter grootte van een walnoot. Leg de balletjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze wat platter.
- Bak de koekjes in de hete oven in ca. 16-18 minuten gaar en lichtbruin.
Voedingswaarden per persoon | ||
Recept | ||
Energie | 155 kcal | |
Eiwit | 3 gram | |
Koolhydraten | 20 gram | |
Vet | 6 gram | |
Verzadigd vet | 1 gram | |
Vezels | 1 gram |
Bron
- Voedingscentrum