Pasen betekent voor veel mensen paaseieren zoeken, schilderen en opeten. Maar wat is de oorsprong van deze traditie?
Eieren
Voor de traditie van de zoektocht naar eieren, die we graag organiseren voor onze kinderen en kleinderen, zijn twee verklaringen. De eerste ligt in het christendom. Toen het geloof zich over Europa verspreidde, raakte ook Pasen vermengd met een aantal heidense lentefeesten. Er is een overtuiging in het heidendom dat eieren symbool staan voor vruchtbaarheid, voor wedergeboorte. De komst van de lente werd dan ook gevierd met eieren, door ze in de bomen te hangen.
Een andere verklaring – die ook meer voor de hand ligt – heeft te maken met de periode van het vasten (niet/nauwelijks eten en drinken). Tijdens deze periode is het als christen niet de bedoeling dat je vlees en zuivel eet. Vroeger werden eieren als zuivelproducten beschouwd. Die bleven dus liggen, terwijl de kippen gewoon doorgingen met broeden. Na de vastenperiode werd het een gewoonte om een deel van het overschot op te eten.
Andere paastradities
Paashaas
Met de opkomst van het protestantisme in de 16e eeuw verdween in grote delen van Europa de traditie van het gezamenlijk vasten. Toch wilden veel (Duitse) protestanten hun gezin toch laten genieten van de paaseieren. Ze bedachten daarom de paashaas, die de eieren op zondag zogenaamd ging verstoppen. Dat het dier een haas werd, komt waarschijnlijk weer door de symbolische betekenis uit het heidendom: vruchtbaarheid, begint van de lente.
Paasbrood
Na de vastenperiode wordt er traditiegetrouw uitgebreid gegeten om de 'sobere' tijd af te sluiten. Paasbrood is nu eenmaal brood in een chique jasje, met extra veel ingrediënten (spijs, rozijnen, noten, krenten, sukade, sinaasappelsnippees). De keuze voor brood is natuurlijk te verklaren door de woorden van Jezus, die zichzelf vergeleek met het brood dat hij uitdeelde.
Matzes
In veel keukens worden met Pasen ook de matzes op tafel gezet. Die stammen af uit het jodendom. Vlak voor hun vertrek uit Egypte kregen joden van God opdracht brood te bakken dat niet gerezen was, zoals matzes. Als zij traditiegetrouw hun huis 'reinigen', worden alle resten van gerezen brood dan ook weggehaald. Ook christenen eten al eeuwenlang matzes. De uittocht van Mozes wordt ook beschreven in de christelijke bijbel.
Bron: isgeschiedenis.nl