Freekeh: het nieuwe quinoa

Graan met een 'bite'

Getty Images

Granen op je bord: lekker en voedzaam. Het leuke is dat er steeds 'nieuwe' granen worden ontdekt, zoals quinoa, teff en eenkoorn. En heeft u al gehoord van freekeh?

Freekeh is tarwe die onrijp wordt geoogst. Het nog groene graan wordt met kaf gedroogd in de zon. Daarna wordt het gewreven, geroosterd en in kleine stukjes gebroken. Het resultaat: een graan, net als teff en quinoa,  met 'bite' en een lekkere geroosterde smaak. Ideaal voor bijvoorbeeld salades.

Uit het Midden-Oosten

De herkomst van Freekeh ligt in het Midden-Oosten. Het wordt ook wel farek of frikey genoemd. Op zich is er niks nieuws aan freekeh, het is immers gewoon tarwe en het wordt al eeuwen zo bereid in deze streken. Maar voor ons westerlingen is het een leuke uitbreiding van het repertoire. Het vroege oogsten en met name ook het roosteren, maakt freekeh zo speciaal. Het heeft een stevige bite en de nootachtige, geroosterde smaak is heerlijk.

Hoe maakt u freekeh klaar?

De basisbereiding voor freekeh: voeg één deel freekeh toe aan twee delen kokend water met een beetje zout en een druppeltje olijfolie. Breng aan de kook en kook ongeveer 15 minuten op laag vuur. Als u ongebroken freekeh heeft, is de kooktijd ongeveer 30 minuten.

In Egypte wordt freekeh veel gegeten, bijvoorbeeld als vulling in soepen en stoofschotels. In Palestina is freekeh de basis voor een soep (shurba-al-farik), met kip, ui, wortel, knoflook en citroensap.

U kunt freekeh gewoon gebruiken op de manier waarop u rijst, couscous of quinoa gebruikt. Maar het is ook erg lekker in salades (met feta en munt en fijngesneden tomaat en komkommer), als gevulde tomaten of paprika’s (met gehakt, kaneel en pijnboompitten) en in de soep. Nog een tip: een deel freekeh laten meekoken met uw havermoutpap. Dat geeft het weer net een heel eigen smaak!

Is freekeh gezond?

Ja, het is een gezonde keuze binnen de granen. Het is een onbewerkt volkoren graan dat rijk is aan vezels, eiwitten en mineralen. Zo bevat freekeh B-vitamines en meer calcium, ijzer en kalium dan zilvervliesrijst. Omdat het een graan is, maakt dit het vanzelf koolhydraatrijk. Neem dus kleine porties als u op de koolhydraten wilt letten.

Gluten

Voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie is freekeh absoluut niet geschikt, omdat het uit tarwe bestaat. Op internet kunt u hier en daar lezen dat het wél geschikt zou zijn, omdat het zo vroeg wordt geoogst, waardoor de gluten nog niet goed ontwikkeld zijn. Als u een kleine hoeveelheid gluten wel kunt verdragen, zou u het een keer kunnen proberen. Freekeh koopt u in natuurvoedingswinkels.