Op het drukke Regentesseplein in Den Haag ziet een agent een auto dubbel geparkeerd staan. Terwijl hij een bon uitschrijft, kan een voorbijganger het niet laten daar iets van te zeggen. De agent waarschuwt de bemoeial dat hij zijn mond moet houden – anders houdt hij hem aan.
"Sukkel!” bijt de man de agent vervolgens toe. Dat is het moment waarop de sterke arm zijn spierballen laat zien. Hij pakt de man vast, maar die stribbelt tegen. Daar weet de agent wel wat op. Terwijl hij: “Wagentje erbij, wagentje erbij!” in zijn portofoon roept, gebruikt hij zijn pepperspray om de arrestant in bedwang te houden. “Waar gaat dit over?” sputtert de man nog. Daarna voelt de verdachte een harde klap in zijn gezicht en begint zijn neus te bloeden. Scheef en gebroken, stelt een arts later vast. Waarschijnlijk omdat de agent handboeien vasthad toen hij de dreun uitdeelde.
Eerst waarschuwen
De verdachte laat het er niet bij zitten en doet aangifte tegen de agent, waarna de rechtbank zich over de zaak buigt. Aan de hand van videobeelden stelt de rechtbank vast dat de agent van heel dichtbij driemaal met pepperspray heeft gespoten. Dat mag niet, staat in een ambtsrichtlijn. Agenten horen te waarschuwen voordat ze ‘pepperen’. En als ze dat dan doen, moet dat op minimaal een meter afstand en maximaal tweemaal.
Is de neus van de arrestant gebroken doordat de handboeien zijn gezicht geraakt hebben, of door een klap met de blote hand van de agent? Dat is achteraf niet meer vast te stellen. En het doet er voor de rechtbank eigenlijk niet toe. Want ook hiervoor is een richtlijn: je pakt de handboeien pas als een arrestant onder bedwang is. Juist om te voorkomen dat iemand ze afpakt of dat je er iemand mee raakt. De agent heeft ze gewoon te vroeg gepakt.
Schadevergoeding
Dit alles rekent de rechtbank de agent aan en daarbij past een straf: 400 euro boete. En een schadevergoeding van 1000 euro. Direct over te maken aan de gedupeerde bemoeial. Bij deze straf houdt de rechter er al rekening mee dat de agent sinds het voorval alleen nog op de binnendienst zit én is overgeplaatst. Want, zo stelt de rechtbank glashelder: “De samenleving moet ervan uit kunnen gaan dat de politie op gepaste wijze omgaat met de geweldsbevoegdheid. Het handelen van de agent heeft het vertrouwen van de samenleving op dit punt beschaamd.”