Volgens Alexander Pechtold, de nieuwe directeur van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zijn de achterstanden bij het aanvragen van een rijbewijs of een verlenging daarvan eind dit jaar verdwenen.
Dat zegt hij in een interview met het AD.
Het CBR kampt al jaren met grote achterstanden, waarvan vooral ouderen de dupe zijn. Voor het verlengen van een rijbewijs is in sommige gevallen een medische verklaring nodig en soms zelfs een medische keuring.
Het lukt het CBR al jaren niet om dat goed te organiseren, ondanks aansporingen van onder meer de Nationale Ombudsman. Als noodoplossing mogen 75-plussers met een verlopen rijbewijs gewoon doorrijden, maar die coulance geldt niet voor mensen met een medische beperking. Zij moeten wachten tot er een keuringsarts beschikbaar is en dat kan vele maanden duren.
Wie een rijbewijs wil verlengen, moet zo'n aanvraag dus nog steeds ruim van te voren indienen.
Corona
Eerder dit jaar greep de minister in bij het CBR en stelde Alexander Pechtold aan als algemeen directeur om orde op zaken te stellen. In een interview met het AD geeft hij aan dat het de goede kant opgaat met het CBR, ondanks extra tegenslagen. Zo konden er maandenlang geen examens worden afgenomen door de corona crisis.
Maar door de inzet van extra personeel lukt het achterstanden weg te werken, er worden weer examens afgenomen en de verlengingen verlopen ook vlotter. Als het zo doorgaat en er geen tweede golf komt, verwacht Pechtold dat het CBR eind dit jaar alle achterstanden heeft weggewerkt.
Daarnaast pleit hij voor strengere certificering van rijscholen. Nu slaagt slechts 48 procent bij het eerste examen, dat moet wat Pechtold betreft 75 procent worden. Dat leidt tot betere chauffeurs en als er minder herexamens worden afgenomen, neemt de druk bij het CBR ook verder af.