Belastingplan 2016 onder druk: gepensioneerden de dupe?

Getty Images

Het Belastingplan 2016 is goedgekeurd in de Tweede Kamer, maar kan alsnog sneuvelen in de Eerste Kamer. Met koopkrachtverlies voor senioren en miljoenen foutieve voorlopige aanslagen tot gevolg.

Vijf zetels te weinig

De coalitiepartijen én het CDA stemden voor het nieuwe Belastingplan. In die samenstelling komt het kabinet in de Eerste Kamer nog vijf zetels tekort om het daar ook aangenomen te krijgen. Na 40 uur onderhandelen is het de staatssecretaris niet gelukt om zich van een meerderheid in de Eerste Kamer te verzekeren.

Meningsverschillen 

De wensen van de oppositiepartijen lopen teveel uiteen. De drie christelijke partijen vinden dat alleenverdieners er relatief ongunstig vanaf komen. CDA en 50Plus willen meer geld voor gepensioneerden. De SP eist verdere inkomensverdeling en voor D66 en GroenLinks zouden de fiscale maatregelen veel milieuvriendelijker moeten zijn.

Mogelijke gevolgen

Lukt het de staatssecretaris niet om in de Eerste Kamer de handen op elkaar te krijgen voor zijn Belastingplan, dan heeft dat gevolgen voor de koopkracht van ouderen en uitkeringsgerechtigden. In het huidige plan gaan AOW-gerechtigden er niet op achteruit of tot 1,4 procent op vooruit (de alleenstaande AOW’er zonder aanvullend pensioen). Wordt het Belastingplan niet aangenomen door de Eerste Kamer, dan gaan vrijwel alle AOW’ers er op achteruit. Alleen voor het AOW-paar met beiden alleen AOW stijgt de koopkracht met 0,3 procent.

Een ander gevolg als het plan niet doorgaat, heeft te maken met de voorlopige aanslagen. De Belastingdienst heeft de maatregelen al wel verwerkt in de vier miljoen voorlopige aanslagen, die ze de komende dagen gaat versturen. Veel mensen ontvangen teveel geld dat ze later weer terug moeten betalen aan de fiscus.

Einde van het jaar

In de derde week van december stemt de Eerste Kamer over het Belastingplan.