Droomt u ervan om in een monument te wonen? Weet wel dat huren niet voor iedereen is weggelegd en dat koop hoge onderhoudskosten met zich meebrengt. Daarnaast kunt u niet zomaar gewenste verbouwingen uitvoeren. Daar staat tegenover dat u soms belastingvoordeel kunt genieten en leningen tegen lage rente kunt afsluiten.
Voor welke regelingen u precies in aanmerking komt, hangt af van het type monument dat u bezit. Er wordt onderscheid gemaakt tussen provinciale of gemeentelijke monumenten enerzijds, en rijksmonumenten anderzijds.
Gemeentelijk of provinciaal monument
Als u een gemeentelijk of provinciaal monument bezit, bestaat de mogelijkheid dat u de Cultuurfondshypotheek kunt aanvragen. Dit kan overigens ook als u een beeldbepalend pand in een beschermd stadsgezicht of dorpsgezicht heeft. De Cultuurfondshypotheek is een hypotheek waarmee de kosten van restauratie of onderhoud (deels) kunnen worden gefinancierd. De rente ligt 4,5% onder de marktrente met een minimum van 1,5%.
Aanvraag Cultuurfondhypotheek
Of u de Cultuurfondshypotheek kunt aanvragen, is afhankelijk van de provincie waarin u woont. Momenteel kunt u de hypotheek in Friesland, Overijssel, Utrecht en Zeeland aanvragen. In Groningen, Noord-Brabant, Gelderland, Noord-Holland en Zuid-Holland komt u er pas voor in aanmerking als het fonds weer is aangevuld.
Regionale Restauratiefonds-hypotheek
Daarnaast zijn er gemeenten en provincies die de Regionale Restauratiefonds-hypotheek aanbieden. Deze lening lost u annuïtair af. Aan het einde van de looptijd heeft u dus geen schuld meer. De rente ligt 4,5% tot 5% lager dan de marktrente (overigens wel met een minimum van 1,5%).
Rijksmonument
Bent u in het bezit van een rijksmonument en komt u voor restauratiekosten te staan? Dan komt u in aanmerking voor de Restauratiefonds-hypotheek. Dit is een lening die u op annuïtaire wijze aflost. De lening is voordelig vanwege de lage rente. Deze ligt 5% onder de marktrente, met een minimum van 1,5%. Maakt u restauratie- of onderhoudskosten om uw rijksmonument in bruikbare staat te behouden of te herstellen, dan geniet u het extra voordeel dat deze deels fiscaal aftrekbaar zijn. 80% van de onderhouds- en restauratiekosten van een monument kunt u namelijk aftrekken van box 1. Let wel: de kosten die u maakt om het pand te verbeteren, zijn niet fiscaal aftrekbaar.
Lever bewijs van de gemaakte kosten
Om van dit fiscale voordeel te kunnen genieten, zult u wel bewijs moeten leveren van de gemaakte kosten. U kunt het verzoek indienen bij de Belastingdienst om een taxateur langs te sturen, nog voordat u met uw werkzaamheden begint. Deze stelt vast welke kosten fiscaal aftrekbaar zijn. Laat u geen taxateur langskomen, dan zult u een (foto)rapportage moeten maken om de gemaakte kosten af te trekken van de belasting.
Voorfinanciering Belastingteruggave
Wilt u het belastingvoordeel meteen kunnen meenemen in de financiering van uw restauratie? Dat is mogelijk dankzij de regeling Voorfinanciering Belastingteruggave. U zult uw verzoek in dit geval 10 weken voor aanvang van de werkzaamheden in moeten dienen bij de Belastingdienst.