De besparing die consumenten denken te behalen met een dubbele energiemeter valt vaak tegen. Sterker nog, velen zijn juist duurder uit dan consumenten met een enkele meter. In het gunstigste geval bedraagt de besparing enkele tientjes.
Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Bij een dubbele meter heeft een consument stroom voor twee verschillende tarieven: een dag- en een nachttarief. Het nachttarief ligt lager dan het enkele tarief, terwijl het dagtarief juist hoger ligt. Aan de hand van tarieven van de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) rekent de Consumentenbond voor dat consumenten minstens 55 procent van hun stroom in de goedkope uren moeten gebruiken om erop vooruit te gaan. Dit omslagpunt verschilt per energieleverancier. Zo ligt het omslagpunt bij Huismerk Energie al bij 27 procent nachttarief.
Nachttarief
In theorie kunnen consumenten met een energieverbruik van 3500 kWh volgens de berekening van de Consumentenbond gemiddeld 31 euro besparen als zij alle stroom in de daluren afnemen, maar dat is geen realistisch scenario. Het nachttarief geldt in het grootste deel van Nederland tussen elf uur ‘s avonds en zeven uur ‘s morgens en in het weekend. In Noord-Brabant en Limburg gaat het nachttarief al om negen uur ‘s avonds in.
Bron: www.consumentenbond.nl/