'Eén op de drie huishoudens worstelt met rondkomen'

70 procent van het inkomen gaat op aan vaste lasten

Getty Images

Door de sterk gestegen energieprijzen en de steeds duurdere boodschappen kost het steeds meer huishoudens moeite de eindjes aan elkaar te knopen.

Daarvoor waarschuwt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Volgens de laatste berekeningen van dit instituut kunnen de stookkosten zomaar 128 euro per maand duurder uitpakken en ben je aan de kassa bij de supermarkt ook 55 euro per maand extra kwijt. Er zijn natuurlijk verschillen per huishouden; bijvoorbeeld alleenstaanden geven waarschijnlijk minder uit aan boodschappen en wie in een slecht geïsoleerd huurhuis woont en op dezelfe manier blijft stoken, kan straks per maand veel meer dan 128 euro per maand kwijt zijn aan extra energiekosten. Het Nibud adviseert daarom iedereen om de vaste lasten regelmatig op een rij te zetten, om verrassingen achteraf te voorkomen. Het Nibud heeft daarvoor allerlei handige hulpmiddelen.

 
Ruim 70 procent inkomen op aan vaste lasten

De zorgen bij het Nibud zijn groot. In een ideale situatie gaat er per maand niet meer dan de helft van het inkomen op aan de vaste latsen. Maar voor veel huishoudens zijn de uitgaven aan wonen, vervoer en boodschappen zijn nu al zo hoog dat het soms niet meer lukt om alle rekeningen te betalen. Als meer dan 70 procent van het inkomen iedere maand vast opgaat, blijft er nauwelijks budget over om geld opzij te zetten voor een gezonde buffer. De extra energiecompensatie is volgens het Nibud 'zeer welkom maar niet genoeg'.  

Leven weer betaalbaar

Het Nibud vindt het belangrijk dat de oorzaak van de geldproblemen wordt aangepakt en stelt dat het leven weer betaalbaar moet worden. Frankrijk heeft bijvoorbeeld de energiekostenstijging een halt toegeroepen door een maximumbedrag op de energierekening te zetten. Ook België kent een sociaal tarief op energie. Zoiets helpt de consument, omdat je dan weet waar je financieel aan toe bent.