Meer dan een kwart van de verzekerden zou zich hoe dan ook willen verzekeren tegen het eigen risico in de zorgcerzekering Nog eens veertig procent wil dit als de voorwaarden gunstig genoeg zijn.
Dit bijkt uit het Nationaal Zorgonderzoek. Het eigen risico is de laatste jaren fors gestegen. In 2009 was het wettelijk eigen risico 150 euro per jaar. In zes jaar tijd is dit meer dan verdubbeld tot 375 euro in 2015. Chronisch zieken hebben de grootste financiële pijn bij een hoger verplicht eigen risico. Ongeveer negentig procent van de chronisch zieken in het onderzoek betaalt jaarlijks het volledige eigen risico. Ongeveer een derde van de chronisch zieken zou zich willen verzekeren tegen het eigen risico. Chronisch zieken nemen ook niet of nauwelijks een hoger vrijwillig eigen risico.
Leeftijd en opleiding
Mannen nemen relatief vaker een vrijwillig eigen risico dan vrouwen. In de leeftijdsgroep 26 tot en met 35 jaar heeft bijna elf procent het eigen risico aangepast. Naarmate verzekerden ouder worden, daalt dt percentage gestaag tot drie procent bij de 65-plussers. Hoger opgeleiden heben relatief vaker hun eigen risico verhoogd. Een mogelijke reden hiervoor is dat zij gemiddeld minder zorg nodig hebben en met een hoger eigen risico een lagere premie krijgen.