De gasprijzen zijn naar recordhoogte gestegen en dat zien we terug op de energierekening die voor veel huishoudens honderden euro's duurder uit kan pakken. De overheid heeft inmiddels een tegemoetkoming toegezegd. Wat betekent dat voor u?
Het kabinet trekt ruim 3 miljard euro uit om de belasting op elektriciteit te verlagen, met gemiddeld 170 euro. Let op! Dit is een gemiddelde en kan dus per huishouden verschillen.
Daarnaast komt er een extra korting op de energiebelasting. Nu is deze zo'n 550 euro en in 2022 zou die oplopen naar bijna 800 euro. Dat voornemen is een jaar uitgesteld en dat zou bij elkaar opgeteld een voordeel op moeten leveren van 400 euro.
Deze voordelen zijn dus gemiddelden en daarnaast komt er 150 miljoen euro extra beschikbaar voor slecht geïsoleerde woningen. De uitvoering daarvan komt in handen van de gemeente. Het zal dan vooral gaan om tegoedbonnen voor relatief eenvoudige isolatiemaatregelen zoals tochtstrips. Informeer bij uw eigen gemeente naar de plannen.
De compensatiemaatregelen zijn dus niet gekoppeld aan inkomen of vermogen. Of je nu rijk bent of arm, dat maakt niet uit, maar het energieverbruik wel. Dat is ook de kritiek op deze maatregelen, want veelverbruikers met slecht geïsoleerde woningen profiteren meer dan een zuinig huishouden met zonnepanelen op het dak en goede isolatie.
Deze maatregelen treden in werking van vanaf 1 januari 2022. Dat betekent dat u ze vanaf dat moment terug kunt zien in het maandbedrag dat u gaat betalen en later ook in de eindafrekening. De datum van de eindafrekening is afhankelijk van het moment dat een energiecontract is afgesloten en verschilt dus per huishouden.