Internet fraude komt steeds vaker voor
De fraudehelpdesk heeft in 2013 bijna 28.000 meldingen ontvangen van (een poging tot) internetoplichting. In 22.000 gevallen ging het om phishing: via e-mail proberen aan bank- en identiteitsgegevens te komen.
Bij phising trapt ongeveer 1 a 2 procent van de ontvanger van de mail erin en verstrekt de gegevens. De schade van phising varieert van enkele honderden tot vele duizenden euro's.
Voorschotfraude
Bij de overige meldingen aan de Fraudehelpdesk ging het vooral om de voorschotfraude. Dat zijn mooie beloftes, zoals een winstgevende deal of een gewonnen loterij, waarvoor het slachtoffer eerst onkosten moet betalen. het aantal slachtoffers van voorschotfraude is relatief grote dan bij phising. Ook de schade kan aanzienlijk hoger zijn, soms wel enkele honderduizenden euro's. In 2013 zijn 110 fraudemelders daadwerkelijk hun geld kwijtgeraakt, gemiddeld 35.000 euro per persoon.
Tips
Wie geen slachtoffer wil worden van internetfraude moet goed opletten. Hier enkele tips: - Check de Fraudehelpdesk als je iets niet vertrouwt. - Een aanbieding die te mooi is om waar te zijn, is in de praktijk niet waar. - Laat u niet onder druk zetten. Snel moeten reageren is een tactiek van oplichters om potentiele slachtoffers over de streep te trekken. - Meer tips: www.fraudehelpdesk.nl/voorkomen-van-fraude.
- Geld & Recht