Acht Nederlandse gemeenten hebben contant geld uitgebannen. Vanaf nu kun je daar alleen nog maar met een pinpas betalen voor een paspoort of rijbewijs. Zijn het uitzonderingen? Of kun je straks nergens meer contant betalen?
De discussie rond contant geld laaide de afgelopen tijd al verschillende keren op. Telkens gaat het om dezelfde argumenten: betalen met de pinpas is handiger, sneller, veiliger en hygiënischer. Deze ontwikkeling begon bij de horeca, waar men vanuit hygiënisch oogpunt liever niet meer met contant geld in aanraking komt. Veel winkels en het openbaar vervoer volgden. En nu zijn het dus de lokale overheden die meegaan met de digitalisering van het betalingsverkeer.
Een ongewenste ontwikkeling, vinden de Nationale Ombudsman en de Nederlandsche Bank. Zij vinden dat iedereen moet kunnen kiezen welk betaalmiddel hij wil gebruiken. En het zijn niet de enige instanties die zich zorgen maken over een steeds verdere invoering van het ‘pin only’ concept. Zo maken Kamerleden zich zorgen over deze ontwikkeling en hebben de Piratenpartij en 50Plus digitalisering van het betalingsverkeer op hun programma staan bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.
Op onze Facebook-pagina maakt dit nieuws veel reacties los.
Privacy en ouderen
De Piratenpartij maakt zich vooral zorgen over privacy. Contant betalen is namelijk anoniem, in tegenstelling tot betalen met pinpas. 50Plus wijst vooral op ouderen, omdat zij niet altijd even graag pinnen.
Deze moeite is ook een van de argumenten van de Nationale Ombudsman. Er zijn in Nederland veel mensen die om uiteenlopende reden niet kunnen of willen betalen met een pinpas. Denk bijvoorbeeld aan daklozen, visueel of verstandelijk gehandicapten en sommige ouderen. Ook het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer, waarin onder andere de Nederlandsche Bank vertegenwoordigd is, draagt dit argument aan.
Geen overtuigende bezwaren
De bezwaren tegen digitalisering van het betalingsverkeer bestaan al langer, maar de stappen die gemeenten hebben genomen, tonen aan dat zij deze bezwaren niet overtuigend genoeg vinden. De volgende gemeenten hebben contante betalingen uitgebannen:
- Amersfoort
- Deventer
- Geldermalsen
- Grou
- Hardenberg
- Leiden
- Ommen
- Tilburg
In andere gemeenten is contant betalen nog wel toegestaan, maar ook daar zijn tekenen dat zij dit liever niet hebben. Bergen op Zoom verzoekt haar inwoners bijvoorbeeld om met pin te betalen. Het kan dus nog wel, maar liever niet. Dan rijst de vraag op hoe lang contante betalingen in Nederland nog toegestaan zijn.
Toegegeven: een pinpas is een handig betaalmiddel, maar dit betekent niet dat contant geld moet verdwijnen. Ook dit is een wettig betaalmiddel en het zou jammer zijn als munt- en briefgeld in Nederland uiteindelijk waardeloos worden, zoals eerder al met de 1- en 2-centmuntjes gebeurde.
- Volkskrant