Bij miljoenen huishoudens valt de WOZ-brief weer op de mat en daardoor ga je méér belasting betalen. Bezwaar maken is niet moeilijk, maar je kunt het ook gratis laten doen, al raadt de gemeente dat meestal af.
Dat je huis meer waard wordt, is natuurlijk goed nieuws. Maar er is ook een keerzijde, want een hogere Waardering van de Onroerende Zaak (WOZ), leidt ook tot méér belasting betalen. De WOZ vormt namelijk de grondslag voor de onroerendezaakbelasting en de watersysteemheffing die je aan de gemeente en waterschappen betaalt. De WOZ werkt ook door in de inkomstenbelasting in het eigenwoningforfait en bij een overlijden vormt de WOZ de basis voor de erfbelasting. Méér dan genoeg redenen om ervoor te zorgen dat de WOZ zo laag mogelijk wordt ingeschat. Maar dit jaar stijgt de WOZ gemiddeld met 17 procent.
Hoe stelt de gemeente de WOZ-waarde vast?
Officieel stelt de gemeente de WOZ-waarde van een woning vast door een taxatie. Maar dat betekent niet dat ze iedere woning onder de loep nemen. In de regel doet de gemeente dat ‘vanachter het bureau’, geholpen door computermodellen, verkoopcijfers en gemiddelden. De peildatum is daarbij 1 januari van het voorgaande jaar. Nu (2023) geldt dus 1 januari 2022 als peildatum voor de WOZ. Destijds zaten de huizenprijzen nog stevig in de lift, vandaar de gemiddelde stijging van 17 procent, terwijl de woningmarkt inmiddels een stuk rustiger is geworden.
Klopt mijn WOZ-waarde?
Als eerste kun je de WOZ-beschikking van de gemeente controleren en eventueel het taxatierapport opvragen. Kijk dan naar het aantal vierkante meters en de referentiepanden. Dat zijn woningen die rond de peildatum verkocht zijn en volgens de gemeente vergelijkbaar zijn met jouw huis. Maar misschien hebben die woningen een dakkapel, een uitbouw, zonnepanelen, dubbel glas of iets anders, waardoor de vergelijking niet meer klopt. Ook overlast en de ligging kan de waarde verminderen, zoals een drukke weg en ook de staat van onderhoud is van invloed op de waarde. Bij het WOZwaardeloket.nl kun je makkelijk zien wat de WOZ-waarde van huizen in de buurt is.
Wat levert bezwaar maken tegen de WOZ-waarde je op?
Wat bezwaar maken je oplevert, is onder meer afhankelijk van gemeentelijke tarieven en verschilt dus van geval tot geval. Maar volgens Vereniging Eigen Huis levert een verlaging van de WOZ met 10.000 euro al snel een voordeel van 50 euro per jaar op.
Bij het verdelen van een erfenis kan een lagere WOZ-waarde zorgen voor een verschil van duizenden euro's. Boven de vrijstelling van ruim 22.000 euro betalen kinderen bijvoorbeeld 10 tot 20 procent erfbelasting. Met de sterk gestegen huizenprijzen, zit er nu juist veel waarde in de stenen en dat kan bij een erfenis voor een flinke belastingaanslag zorgen. Andere erfgenamen, zoals broers en zussen, betalen zelfs 30 tot 40 procent belasting. Een lagere WOZ kan dan voor een verschil van duizenden euro's zorgen.
Makkelijk bezwaar maken tegen de WOZ
Bezwaar maken tegen de WOZ is niet moeilijk, bij sommige gemeenten volstaat een telefoontje of e-mail. Werkt dat niet? Dan kun je formeel bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking en dat kan met een gratis voorbeeldbrief WOZ bezwaar. Dat moet binnen zes weken na ontvangst van de beschikking. Je kunt in deze brief aangeven dat je je zaak graag mondeling wilt toelichten.
Gratis bezwaar maken tegen de WOZ
Je kunt het opstellen van een bezwaarschrift ook uitbesteden aan dienstverleners die op basis van no cure, no pay werken. Dat kan doordat deze bureaus een standaardvergoeding krijgen voor het indienen van een bezwaar: 265 euro. Voor het bijwonen van een hoorzitting krijgen ze nog eens 265 euro en een taxatierapport is goed voor 106 euro. Eén zaak kan zo’n bureau dus dik 600 euro opleveren. Voorwaarde is dan wel dat het bezwaar gegrond moet worden verklaard. Lukt dat niet, dan krijgt het bureau niets.
Tekst gaat door onder video
Naar eigen zeggen wijzen deze bureaus al zo’n 50 procent van de zaken die binnenkomen af, omdat ze denken dat ze weinig kans van slagen hebben.
Gemeente: doe het zelf!
Gemeenten klagen over deze praktijken en stellen dat ze door deze bureaus op kosten worden gejaagd. Afgelopen jaar werd er zo voor 18 miljoen euro aan vergoedingen uitgekeerd aan deze bureus voor meer dan 200.000 WOZ-zaken.
De bureaus stellen op hun beurt dat ze het juist zorgen voor een eerlijk speelveld. Waar gemeenten eerst beschikten over een kennis voorsprong, komen deze bureaus namens hun klanten nu goed beslagen ten ijs, omdat ze over meer gegevens beschikken over de woningmarkt. Dat zorgt voor méér rechtszekerheid. Bovendien zorgen deze bureaus voor een eerste schifting van kansloze zaken. Als al deze mensen deze zaken bij de gemeente in zouden dienen, hadden ze daar nog méér werk. En als gemeenten voor betere beschikkingen zouden zorgen, die stroken met de realiteit, maken minder mensen bezwaar. "Het is nu alsof je de dokter verwijt, dat er te veel zieken zijn", stelt WOZ-consultant Jos Oosters bij BNR.
Wie gebruik wil maken van een WOZ-bureau kan dat dit jaar nog doen. Maar of dat zo blijft is onzeker, want de overheid is al op zoek naar mogelijkheden om deze praktijken aan banden te leggen.