Vraag van de week
Toen onze moeder de eerste keer trouwde was dat met huwelijkse voorwaarden met koude uitsluiting. De woning was van vader die overleed toen wij jong waren. De verzekering loste de hypotheek af en onze moeder erfde van hem met een harde uitsluiting. Het tweede huwelijk van onze moeder was in gemeenschap van goederen. Onze stiefvader is bij onze moeder ingetrokken en overleed vijf jaar terug, onze moeder onlangs. Onze stiefbroers komen nu om de nalatenschap van hun vader en willen weten wat het huis van waard is.
In vrijwel alle testamenten staat tegenwoordig een uitsluitings- of privéclausule. Dat kan op twee manieren: een zachte of een harde uitsluiting. Een zachte uitsluiting is de meest gebruikelijke en werkt alleen de echtscheiding. De ontvanger van een erfenis met zachte uitsluiting hoeft dat wat hij geërfd heeft niet te delen met zijn aanstaande ex-echtgenoot/ote.
De harde uitsluiting werkt naast de echtscheiding ook bij overlijden. Dat wat de ontvanger met een harde uitsluiting geërfd heeft, maakt geen deel uit van de gemeenschap bij erven.
Toen uw vader overleed maakte de woning deel uit van zijn nalatenschap. Deze heeft moeder geërfd. De aan de hypotheek verpande levensverzekering die vader op zijn leven had afgesloten en waar hij de premie voor betaalde keerde uit na zijn overlijden en maakt deel uit van de nalatenschap van vader. Uw moeder heeft dus en hypotheekvrije woning geërfd met een harde uitsluiting. De woning of de waardeontwikkeling daarvan maakt dus geen deel uit van gemeenschap waar ze later in gemeenschap van goederen trouwde met uw stiefvader. De kinderen van uw stiefvader kunnen dus alleen een beroep doen op de gemeenschappelijke goederen in de gemeenschap waarin hun vader trouwde, niet op de woning, die is exclusief eigendom van moeder.
Was moeder de persoon die de levensverzekering op het leven van vader had afgesloten en dus de premie betaalde en de uitkering levensverzekering kreeg, dan was de woning wel met uitsluiting verkregen, maar met hypotheek die vervolgens door moeder is afgelost. In dat geval maakt de waarde van de woning wel deel uit van de gemeenschap waar moeder in trouwde. Hooguit het verschil tussen de waarde van de woning en de uitkering levensverzekering zou onder de harde uitsluiting zijn gevallen.
Het is goed dat moeder het testament en de afwikkeling van de nalatenschap van haar man bewaard heeft, nu is aantoonbaar dat de kinderen van haar de erfgenamen van de woning zijn en niet de kinderen van haar tweede man.
Nico van Scheijndel houdt zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als Register Executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus magazine.