Kort Geld & Recht juli/augustus 2014

De laatste nieuwtjes

Getty Images

Hoeveel fraude met reisverzekeringen wordt er jaarlijks gepleegd? En hoe is het gesteld met de koopkracht van gepensioneerden? Dit en meer leest u in de geld- en rechtkwesties van deze zomer.

Kort Geld

Koopkracht gepensioneerden blijft achter
De koopkracht van gepensioneerden blijft dit jaar niet alleen achter bij die van werkenden, maar ook bij die van uitkeringsgerechtigden. Dat komt vooral doordat veel pensioenfondsen de pensioenen niet hebben verhoogd. Ook volgend jaar stagneert de koopkracht van gepensioneerden. Minister Asscher heeft dat aan de Tweede Kamer geschreven. De koopkracht voor gepensioneerden blijft gelijk, terwijl werkenden er 2 procent bij krijgen. Zij profiteren van de hogere arbeidskorting en de daling van de pensioen­premies. ­Uitkeringsgerechtigden hebben dit jaar 0,75 procent meer te besteden.

Terugpinnen wordt mogelijk
Klanten die een artikel terugbrengen naar de winkel, kunnen het aankoopbedrag via de betaalautomaat aan de kassa teruggestort krijgen. Nederlandse banken introduceren het ‘retourpinnen’ op verzoek van winkeliers. Volgens Detailhandel Nederland hoeven winkels daardoor minder wisselgeld in kas te hebben. De dienst wordt nu alleen nog aangeboden aan winkeliers die bij de Rabobank zitten. Voor klanten maakt de bank niet uit.

Getty Images

Zorgaanbieders: wees duidelijker over bijbetalingen
AWBZ-instellingen, zoals verzorgingshuizen, moeten hun bewoners beter en duidelijker informeren over bijbetalingen. Veel AWBZ-instellingen houden zich wel aan de regels, maar hun informatie over bijbetalingen, bijvoorbeeld in de waskosten en het stofferen van de kamers, is onvoldoende. Dit blijkt
uit een analyse van de Nederlandse Zorgautoriteit naar aanleiding van een onderzoek van de Consumentenbond. In dit onderzoek kwamen fouten aan het licht in de voorlichting over vergoedingen. De meeste fouten gaan over was- en stofferingskosten. Ver­zor­gingshuizen betalen zelf de kosten voor het ­wassen van platgoed (handdoeken en lakens). Voor kleding mogen ze een bijdrage vragen aan de bewoners.

Niet rijden kost premiekorting
Zeker 50.000 autobezitters betalen veel te veel premie voor hun autoverzekering. Dat stelt verzekeringsvergelijker Independer. Automobilisten die lang schadevrij hebben gereden en om welke reden dan ook een tijd geen auto hebben gehad, moeten soms een premie betalen die drie keer zo hoog is als de premie van hun laatste verzekering. Bij twee op de drie autoverzekeraars verliest een autobezitter die jarenlang schadevrij heeft gereden en vervolgens een jaartje niet rijdt, alle opgebouwde premiekorting. Dat kan de verzekerde duizenden euro’s kosten. Volgens Independer duurt het vaak tien jaar voordat iemand weer de maximale korting op de premie krijgt.

Een half miljard
was de schatkist in 2013 kwijt aan gunstige belastingmaatregelen voor ‘groene’ auto’s.

Kort Recht

Gerechtsdeurwaarders innen onterecht
Gerechtsdeurwaarders gaan veelvuldig hun boekje te buiten bij het invorderen van schulden, constateert de Nationale Ombudsman. Het aantal klachten (765) over deze beroepsgroep is ruimschoots verdubbeld ten opzichte van 2012. Bij het innen van schulden houden zij volgens de Ombudsman onvoldoende rekening met de zogenoemde beslagvrije voet, die ligt op 90 procent van de bijstandsnorm. Pas daarboven mogen ze beslag leggen op tegoeden en bezittingen. Volgens de Ombudsman respecteren deurwaarders die norm onvoldoende.

50 miljoen euro
dat is het totaal aan fraude per jaar met reisverzekeringen.
Bron: Centrum Bestrijding Verzekeringsfraude.


Nieuw snelheidsbord?
Een speciaal ontwikkeld dynamisch snelheidsbord moet een einde maken aan de wirwar aan snelheidsborden en uitzonderingssituaties op snelwegen, schrijft De Telegraaf. Het bord, dat op de internationale verkeersbeurs Intertraffic in de RAI werd gepresenteerd, ziet eruit als een gewoon bord, maar is draadloos te bedienen. De wegbeheerder kan met één druk op de knop de snelheid op alle borden langs een traject veranderen. De vinding moet zorgen dat weg­gebruikers beter op de weg kunnen letten. Rijkswaterstaat gaat in verband met de kosten nog niet uit van een massale invoering van de nieuwe borden.

Getty Images

'Gemeenten bemoeilijken mantelzorg'
Een groeiend aantal hulpbehoevende ouders wordt door hun kinderen in huis genomen. De overheid werkt vaak niet mee aan het langer zelfstandig wonen:  er wordt soms gekort op de AOW-uitkering en het persoonsgebonden budget van de ouder(s), en bouwvergunningen voor simpele bouwkundige ingrepen blijken een hele toer. Dat concludeert Netwerk Notarissen, een overkoepelende organisatie van notarissen in Nederland, na onderzoek in 50 gemeenten. Nieuwe regels zouden het langer zelfstandig wonen met mantelzorgers al versoepelen, maar volgens Netwerk Notarissen gaat dit niet ver genoeg, waardoor mensen in de praktijk nog steeds tegen problemen aanlopen.

Ambassadeur seniorenbanen
De politieke partij 50Plus vindt dat er een ambassadeur moet komen om de ouderenwerkloosheid te bestrijden. Volgens de politieke partij is de situatie van deze groep werklozen “bijzonder slecht”. 50Plus wil meer ‘tandembanen’, waarbij ouderen hun ervaring overdragen aan jongeren, en meer geld voor bij- en omscholing van oude­re werklozen. Verder moeten extra vrije dagen voor oudere werknemers worden afgeschaft. In plaats daarvan moeten er maatregelen komen die de inzetbaarheid van ouderen bevorderen. En het pensioen en de AOW moeten flexibel opneembaar zijn.
Auteur 
Bron 
  • Geld & Recht