Kort nieuws november 2015

Getty Images

Criminelen ontlopen steeds vaker een celstraf. Dit jaar weten 2843 criminelen die vooral schuldig zijn aan diefstal, inbraak en geweld uit de gevangenis te blijven. Verder is de prijs van olie gedaald, maar ondanks deze daling is de prijs van benzine nog duur. Dit en meer leest u in het nieuws van deze maand.

Slim schenken

Belasting betalen over een schenking, dat schiet bij veel mensen in het verkeerde keelgat. Want het geld dat iemand weggeeft, is vaak wat er overblijft nadat er al belasting over betaald is: inkomstenbelasting en/of vermogensrendementsheffing om er een paar te noemen. Als er daarna nog iets overblijft, zou je haast denken dat je met dat geld mag doen wat je wilt, zonder dat de overheid een graantje meepikt. Helaas. Het overdragen van vermogen van de een naar de ander is en blijft belast. Gelukkig niet elke euro, want er zijn behoorlijke vrijstellingen. Wie slim schenkt, betaalt dus minder of helemaal geen belasting. Daarom leggen we deze maand in onze schenkspecial uit hoe u zo veel mogelijk geeft, zonder belasting te betalen.

Duizenden criminelen ontlopen straf

Het aantal veroordeelden dat zijn celstraf ontloopt, is gestegen. Dit jaar weten 2843 criminelen, vooral schuldig aan diefstal, inbraak en geweld, uit de gevangenis te blijven; ruim vierhonderd meer dan vorig jaar. Dat staat in een brief van staats­secretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff (VVD) aan de Tweede Kamer. Veelal gaat het om veroordeelden die moeilijk te vinden zijn, met een buitenlandse of onbekende verblijfplaats.

Olie goedkoper, benzine nog duur

De benzineprijs aan de pomp blijft ondanks de sterk gedaalde olieprijs hoog. Dat komt door belastingen en een zwakke euro, aldus het CBS. De prijs die we voor benzine aan de pomp betalen is ten opzichte van vorig jaar met 5,1 procent gedaald, terwijl de prijs van een vat olie in dezelfde periode halveerde. Voor een liter benzine betaalt de automobilist 77 cent aan accijns en voorraadheffing, en daaroverheen ook nog eens btw. Een liter Euro95 kostte medio 2015 €1,66, daarvan is 1,06 belasting. De naar verhouding dure dollar deed de rest van het voordeel van de goedkopere olie bijna teniet

Meer 60-plussers werkloos

Terwijl de pensioenleeftijd oploopt, neemt de werkloosheid onder ouderen steeds grotere vormen aan. Inmiddels zijn meer dan 50.000 van de zestigers tevergeefs op zoek naar werk. Nooit eerder was de werkloosheid in deze groep zo hoog, aldus het Economisch Bureau van ING. In 2010 was in de leeftijd 60 tot 65 jaar nog 4 procent werkloos. In het eerste kwartaal dit jaar was dit opgelopen tot bijna 10 procent. Volgens ING delven ouderen vaak het onderspit bij vacatures, doordat ze in de regel duurder zijn voor werkgevers.

Fooi? Vaak niet meer dan 10 procent

Uit een onderzoek van Avrotros’ Radar onder 54.000 deelnemers blijkt dat mensen nauwelijks meer dan 10 procent fooi geven. De helft geeft ­tussen de 5 en 10 procent, 44 procent geeft 1 tot 5 procent. De meesten rekenen overigens geen percentage uit: afronden is de meest gebruikte methode om de hoogte van de fooi te bepalen. Een derde heeft een maximum­bedrag, waarbij 5 euro de grens is.

Onderzoek naar schade pgb-houders

Er komt een onderzoek naar de (financiële) schade bij houders van een persoonsgebonden budget (pgb) en zorgverleners na problemen die zijn ontstaan met het uitbetalen van de pgb’s. Dit meldt belangen­vereniging Per Saldo. De vereniging kent ruim 25.000 leden. Door de problemen met de uit­betalingen van de ­budgetten hebben veel zorgverleners hun geld te laat ontvangen waardoor zij extra kosten kregen. Op verzoek van de Tweede Kamer doet het mi­nisterie van Volksgezondheid nu onderzoek naar de schade die door deze vertragingen mogelijk is ontstaan. Het onafhankelijk onderzoeksbureau Rebel gaat het uitvoeren.

Minder oldtimers

Het aantal personenauto’s van 25 jaar of ouder daalt en dat komt vooral door de strengere regels voor de wegenbelasting. Auto’s van 25 jaar of ouder waren tot 2012 vrijgesteld van wegenbelasting. Vanaf 1 januari 2014 geldt dit alleen voor oldtimers van 40 jaar of ouder.

Personenauto's van 25 jaar en ouder

2009 232.974
2010 249.876
2011 270.026
2012 304.109
2013 320.260
2014 311.638
2015 297.652

 

Auteur