Misleiding bij vliegtickets

Wie online een vliegticket boekt, moet goed opletten. Vaak staan allerlei onnodige extraatjes aangevinkt.

Voor het boeken van een vliegticket gaan de meeste mensen niet meer naar een reisbureau. Via internet gaat het immers bijzonder gemakkelijk: het vergelijken van prijzen en mogelijkheden, en het boeken van het ticket – het is allemaal een fluitje van een cent.

Toch is het oppassen geblazen met veel vliegticketsites. U loopt het risico teveel te betalen, omdat allerlei extra verzekeringen en diensten standaard aangevinkt zijn. Wie niet helemaal goed oplet, kan zomaar vastzitten aan een reis-, vliegticket- en/of annuleringsverzekering. En dat kan aardig in de papieren lopen.

Dat standaard aanvinken heet ‘voorselecteren’, en het is volgens de Reclamecode Reisaanbiedingen niet toegestaan om dat te doen. Europese regels verbieden deze werkwijze al sinds 2008. Alleen is er in Nederland nog geen toezichthouder aangewezen, die de regels handhaaft. Volgens een plan waar de Tweede Kamer nu mee bezig is, zou dat de Consumentenautoriteit moeten worden.

Omdat er nu nog geen handhaving is, heeft de Consumentenbond zich op deze praktijken gestort. Voor de Reisgids bekeek de bond verschillende boekingssites. Van de tien sites waren er maar drie, die zich netjes aan de regels houden. Dat waren ATP, Vliegtarieven en Expedia. Anderen, zoals Vliegwinkel, Vliegtickets, Cheaptickets en WTC, doen wel aan voorselecteren van diverse verzekeringen. Daardoor kunt u per ongeluk veel te veel betalen voor uw ticket. Een voorbeeld uit het onderzoek: bij WTC werd een ticket naar Londen door de voorgeselecteerde verzekeringen € 70 duurder dan bij boeking via KLM.

De moraal van dit verhaal: let heel goed op, wanneer u een vliegticket online boekt. Ga bij elk vinkje na, of u de betreffende verzekering wel echt wilt. Zo voorkomt u dat u per ongeluk onnodige verzekeringen afsluit en betaalt.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl