Ontbrekend treintoilet is geen discriminatie

Getty Images

In de regionale Gelderse treinen van Arriva, Hermes en Connexxion hoeft geen toilet te zijn. Wettelijk gezien is het ontbreken van een toilet in de trein geen discriminatie van mensen met een handicap of chronische ziekte.

Zo luidt het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens in een zaak die is aangespannen door twee chronisch zieken. De twee vrouwen moeten vanwege hun ziekte onmiddellijk gebruik kunnen maken van een toilet. In de provincie Gelderland willen zij met de trein kunnen reizen, maar in de regionale treinen is geen toilet. De vrouwen kunnen daardoor niet met de trein reizen. Zij vinden dat Arriva, Hermes en Connexxion discrimineren.

De drie vervoersmaatschappijen zijn het daar niet mee eens. De provincie Gelderland heeft de concessie verleend, en daarbij is niet als voorwaarde gesteld dat de treinen een toilet moeten hebben. Een trein met een toilet is duurder en als ze die treinen hadden ingezet, dan was de concessie naar de concurrent gegaan.

Onevenredig belastend

Volgens de Wet gelijke behandeling zijn aanbieders van openbaar vervoer verplicht om doeltreffende aanpassingen te verrichten. Maar, in de wet- en regelgeving staat nergens dat een trein een sanitaire voorziening moet hebben. Dat betekent dat Arriva, Hermes en Connexxion niet discrimineren.

De kosten voor het aanbrengen van een toilet zijn dusdanig hoog, dat dit onevenredig belastend is voor de drie. Ze handelen dus niet in strijd met de Wet gelijke behandeling. Hoewel er geen discriminatie is, doet het College de aanbeveling aan de provincie Gelderland om in de volgende aanbestedingsronde voldoende toiletten in de trein verplicht te stellen.

Auteur 
Bron 
  • Mensenrechten