Parkeerboete opgelegd in de tijd van het ophalen van de parkeervergunning van hotel is onterecht!

Getty Images

Onlangs heb ik met mijn vrouw een paar dagen vakantie gehouden in Scheveningen. Het hotel waar wij zouden verblijven, biedt aan zijn klanten de mogelijkheid om gebruik te maken van een parkeervergunning. Bij het hotel aangekomen, heb ik mijn auto ongeveer 100 meter van het hotel geparkeerd en ben naar binnen gegaan om deze parkeervergunning te regelen.

Het heeft even geduurd, want er stonden mensen voor ons die moesten afrekenen. Toen ik met de vergunning bij mij auto aankwam, kreeg ik van een parkeerwachter te horen dat hij zojuist een naheffingsaanslag parkeerbelasting had opgelegd. Volgens hem was hier niets meer aan te doen.
Ik ben het hier helemaal niet mee eens. Heeft het zin om bezwaar aan te tekenen?

Antwoord:
In eerste instantie zou ik geneigd zijn om u te vertellen dat deze parkeerboete terecht is opgelegd. Echter, in een recente uitspraak van het Hof Den Haag is een soortgelijke zaak aan de orde geweest en het Hof heeft hier in het voordeel van de hotelgast beslist. Het Hof hanteerde bij de beslissing in het kort de volgende twee redeneringen:

“Indien de gemeente aan de exploitant van een hotel (een) hotelvergunning(en) verstrekt, brengt het stelsel van de Verordening, zoals beschreven onder 8.1, mee dat de Heffingsambtenaar hotelgasten die van een hotelvergunning gebruik willen maken de tijd dient te gunnen om de hotelvergunning na het parkeren bij het hotel af te halen en terug te brengen naar de auto.”

en

“Zouden hotelgasten, voordat zij een hotelvergunning bij het hotel afhalen, eerst parkeerbelasting moeten betalen, dan zou dat voor de periode waarvoor zij parkeerbelasting voldoen, leiden tot een cumulatie van de door hen betaalde betaaldparkerenbelasting en de door de exploitant van het hotel betaalde parkeervergunningbelasting. Dit zou leiden tot een ongewenste willekeurige en onredelijke belastingheffing

Het lijkt dus zeker de moeite waard om tegen deze aanslag bezwaar aan te tekenen. U kunt zich hiervoor beroepen op genoemde Hofuitspraak.

Zie hiervoor: Gerechtshof Den Haag ECLI:NL:GHDHA:2015:1898, 1 juli 2015

N.B. De zaak waarover het Gerechtshof uitspraak heeft gedaan speelde zich af in Den Haag. Hierop was dan ook de gemeenteverordening van Den Haag van toepassing. Ik verwacht dat de meeste parkeerverordeningen van de verschillende gemeenten in Nederland ongeveer een zelfde strekking zullen hebben.

Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987) en sinds kort eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu). Sinds 2007 is zij werkzaam bij IFK en schrijft en ontwikkelt zij daar lesmateriaal voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied.

Auteur 
Bron 
  • Geld & Recht