Pas op met doorverkochte tickets

Consumentenautoriteit pakt websites aan

Getty Images

De zwarte handel in concertkaartjes is veel mensen een doorn in het oog. De consumentenwaakhond gaat het nu echt aanpakken.

Stel: uw favoriete band komt naar Nederland voor een aantal concerten. U wilt er dolgraag heen, maar de tickets zijn binnen no-time uitverkocht. In uw teleurstelling gaat u op zoek naar een andere manier om aan kaartje te komen. Dan blijkt tot uw grote vreugde dat er websites zijn, waar u alsnog het felbegeerde toegangsbewijs kunt bemachtigen. U moet er wat meer voor betalen dan de oorspronkelijke prijs, dat heeft u er graag voor over.

Het doorverkopen van tickets is niet verboden, maar wel aan regels gebonden. De winsten van handelaren zullen binnenkort beperkt worden door een wet die pas is aangenomen door de Tweede Kamer. Bovendien moeten de doorverkopende websites u wel correct informeren. Er moet duidelijk vermeld worden dat het om doorverkochte tickets gaat, u moet erop gewezen worden dat u risico’s loopt met deze tickets, de prijs moet op de juiste manier vermeld worden en de gegevens van het bedrijf achter de website moeten vermeld zijn.

Welk risico loopt u met doorverkochte tickets? Dat zit vooral in de terugbetaling van de ticketprijs als het concert niet doorgaat. U krijgt dan soms alleen de officiële prijs retour, niet de prijs die u er via de ticketsite voor betaald heeft. Erger is het als het ticket op naam van iemand staat, en bij de ingang blijkt dat u er niet mee naar binnen komt.

Die informatievoorziening laat nog weleens te wensen over. Nadat de Consumentenautoriteit diverse klachten van consumenten had ontvangen, begon ze een onderzoek naar de ticketwebsites. Veel bedrijven pasten hun website aan nadat de Consumentenautoriteit ze dit verzocht had. Maar ze luisteren niet allemaal zo goed.

Enkele maanden geleden werden er al maatregelen genomen tegen een vijftal websites, die zich niet aan de regels hielden.  Nu hebben weer vier nieuwe bedrijven zo’n last onder dwangsom opgelegd gekregen: Ticketunlimited.nl, Pepetickets.nl, Ticketsnederland.nl en Kaartverkoopnederland.nl.  Voor iedere week dat ze hun website niet aanpassen, moeten ze € 5.000 boete betalen – dat kan oplopen tot maximaal € 100.000.

Auteur