Een reiziger mag reizen met een persoonsgebonden OV-Chipkaart van een ander op voorwaarde dat met die chipkaart alleen de treinrit wordt betaald. Het is niet toegestaan om een persoonsgebonden reisproduct, zoals een abonnement, van de uitlenende kaarthouder te gebruiken.
Dit blijkt uit een bericht van het OV-loket, dat is gebaseerd op een uitspraak van de Geschillencommissie Openbaar Vervoer. Een jongeman reisde tegen normaal tarief met de trein van Geldermalsen naar Arkel op een geleende OV-Chipkaart van een vriendin. Bij de kaartcontrole in de trein zag de conducteur dat de kaart niet van de jongeman was en hij belde de eigenaar van de kaart. De vriendin van de jongeman bevestigde dat zij de kaart had uitgeleend. Desondanks gaf de conducteur de jongeman een boete.
Persoonsgebonden product
De Geschillencommissie oordeelde dat een OV-Chipkaart gebruikt kan worden voor een persoonsgebonden product, bijvoorbeeld een abonnement, en een niet-persoonsgebonden product. In dit geval reisde de jongen met de trein en via de geleende OV-chipkaart liet hij een ander betalen. De Geschillencommissie vond het terecht dat de conducteur heeft gecontroleerd of de kaart niet was gestolen. Dat was niet het geval. De jongeman heeft de kaart alleen gebruikt om zijn treinreis te betalen. De conducteur vond dat geen geldig plaatsbewijs, maar de Geschillencommissie is het daar niet meer eens. Het is, aldus de commissie, toegestaan om je treinreis te betalen met de OV-Chipkaart van een ander.