Er is in Nederland een grote bereidheid om zorgkosten te dragen voor een ander. In 2017 gaf bijna driekwart van de Nederlanders aan dat zij bereid waren om in het basispakket te betalen voor zorgbehandelingen waar zij zelf (nog) geen gebruik van maken. Twee jaar geleden was dat 63 procent. Het percentage dat verwacht dat anderen solidair zijn ligt lager: 62 procent, twee jaar geleden was dat zelfs 54 procent.
Dat blijkt uit de Barometer Solidariteit in het Nederlandse Zorgstelsel van het Nivel, met metingen in 2013, 2015 en 2017. Anders dan in 2015 zijn vrouwen nu iets meer solidair dan mannen. 65-plussers zijn in 2017 de meest solidaire leeftijdsgroep, terwijl ze in 2015 en 2013 juist aangaven minder solidair te zijn dan andere leeftijdsgroepen. Groot zijn de verschillen niet: in 2017 is 78 procent van de 65-plussers solidair tegen 71 procent van de 40 tot 64 jarigen. In 2013 waren die cijfers respectievelijk 69 en 75 procent. Ook blijken mensen met een hoge opleiding, hoog inkomen en goed tot uitstekend ervaren gezondheid solidairder dan gemiddeld. Nederlanders met een lage opleiding, laag inkomen en matig tot slecht ervaren gezondheid zijn juist minder solidair dan gemiddeld.
Roken
De solidariteit met specifieke groepen loopt sterk uiteen. 91 procent vindt dat mensen met een genetische aanleg voor een bepaalde ziekte evenveel premie moeten betalen als iedereen. Ook voor mensen met een slechte gezondheid of mensen die veel zorg gebruiken is de solidariteit hoog: respectievelijk 89 en 77. Voor rokers is weinig solidariteit: slechts 28 procent vindt dat rokers dezelfde premie moeten betalen als niet-rokers. Iets meer dan de helft vindt dat drinkers en mensen met een ongezonde leefstijl meer premie moeten betalen dan gemiddeld.
- Nivel Zorgstelsel