Bij een echtscheiding worden alle bezittingen en schulden in tweeën verdeeld. Iedere partner krijgt de helft. Dat geldt ook voor een studieschuld. Door de scheiding krijgt een partner de helft van de studieschuld van de ex.
Dat blijkt uit een uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam in hoger beroep. In deze zaak eiste de vrouw dat de studieschuld van haar ex buiten de gemeenschap van goederen zou vallen, omdat zij pas na het huwelijk op de hoogte werd gesteld van de schuld. Haar man had toen beloofd dat hij in z'n eentje de schuld zou terugbetalen.
Het huwelijk duurde kort, ook de samenwoonperiode voor het huwelijk was kort en de echtgenoten hadden geen gezamenlijk bankrekening. Tijdens de rechtszitting claimde de man dat zijn ex wel op de hoogte was van de studieschuld. Ook ontkende hij dat er een afspraak was gemaakt over aflossing van de schuld.
Geen bewijs
Het Gerechtshof stelde dat een schuld alleen in bijzondere omstandigheden niet in de gemeenschap van goederen valt. In dit geval kon de vrouw onvoldoende bewijzen dat er een onderlinge afspraak was. Er is dus geen bijzondere omstandigheid en de studieschuld valt daarom in de gemeenschap van goederen. Door de echtscheiding krijgt zij de helft van zijn schuld.
Deze rechterlijke uitspraak is alleen van toepassing op huwelijken die voor 1 januari 2018 zijn gesloten. Voor huwelijken die na die datum zijn gesloten, geldt de beperkte gemeenschap van goederen, dat wil zeggen dat schulden en bezittingen vóór het huwelijk privé blijven en niet in de gemeenschap van goederen vallen.
- https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument
- weblog.moneywise.nl/financieel-advies/afscheidscadeautje-bij-scheiding-de-studieschuld-van-je-ex/