Nee, dit wordt geen flauw stukje, maar een gepekeld verhaal over de aller-aller-allergoedkoopste smaakmaker.
Zout heeft veel verschijningsvormen. En prijzen. Grof zeezout is bijvoorbeeld al wat duurder dan ‘gewoon’ fijn keukenzout. Himalayazout is een stuk prijziger, net als het Franse fleur de sel. Er zijn subtiele verschillen in smaak en structuur, maar uiteindelijk is het gewoon zeezout. Want alle natriumchloride, fijn of grof gemalen, komt uit een of andere opgedroogde zee. Ook die spotgoedkope. Het Voedingscentrum adviseert er niet te veel van te eten: “Zuinig met zout, dan word je oud.” Gelukkig kun je er nog veel meer mee doen.
Vlooien vangen
Je kat of hond trekt buiten vlooien aan. Met een kammetje of borstel krijg je die nog wel weg. Maar de vlooien verstoppen zich ook in tapijten, kussens en dekentjes, waar ze hun eitjes leggen. Strooi daar zout op, laat dit enkele uren liggen, zodat de zoutkorrels de beestjes uitdrogen. Daarna stofzuigen. Gooi de zak in een dichtgeknoopte plastic zak in de vuilnisbak.
Onkruid verdelgen
Los een halve kilo keukenzout op in een gieter met 10 liter heet water. Giet het mengsel over de tuintegels of klinkers. Het onkruid in de naden gaat dood en kan met de hand losgetrokken worden.
Vocht opslurpen
In een vochtige caravan zet je een grote schaal met zout. Na een dag of wat is veel vocht in het zout getrokken. Ook kattenbakkorrels slurpen trouwens vocht op.
Koper poetsen
Een dof geworden koperen vaasje gaat weer glimmen door het poetsen met een mengsel van zout en azijn. Ook kristal knapt op van zo’n poetsbeurt, maar gebruik hierbij een zachte lap om krassen te voorkomen.
Streeploos ramen wassen
Streeploze vensters krijg je als je de ramen lapt met een mengsel van warm water, een scheut azijn, een flinke scheut spiritus en een snufje zout. Ook wastafels en de badkuip ontdoe je zo van vieze randjes.
Wijnvlekken verwijderen
Een klassieker: gemorste rode wijn op het tapijt dep je weg met witte wijn. Heb je die zo gauw niet bij de hand, strooi dan een laagje zout over de vlek, zodat de wijn wordt opgezogen.
Slakken vangen
Graaf een beker met zout water en azijn in vlak bij aangevreten planten in de tuin. De slakken vallen erin en verdrinken. Ook bier is een goede slakkenvanger. Iets slakvriendelijker zijn slakkenkorrels met ijzerfosfaat, bijvoorbeeld Escar-Go.
Planten ontluizen
Luizen of meeldauw op planten ga je te lijf met een plantensproeier met zout water en spiritus. Vijftig gram zout op 5 liter is voldoende.
Fermenteren
Groenten kun je fermenteren met behulp van zout en zuur. Snijd bijvoorbeeld 500 gram rode kool in stukjes, voeg 10 gram zout toe en giet er een soeplepel zuurkoolsap of melkwei bij om het fermenteringsproces op gang te krijgen. Voeg specerijen naar smaak toe. Laat deze moes een half uur staan en schep het in een pot met schroefdeksel. Na een paar dagen staat het deksel bol en dat is goed. Opeten kan na een dag of drie.
- Plus Magazine