Verhuurders krijgen inkomensgegevens

Getty Images

De belastingdienst mag inkomensgegevens weer delen met verhuurders, waardoor verhuurders een inkomensafhankelijke huurverhoging kunnen vragen. De Eerste Kamer heeft hiertoe op 29 maart in een versnelde procedure ingestemd met een wetswijziging.

De nieuwe wet komt tegemoet aan de bezwaren van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, die begin februari oordeelde dat het verstrekken van inkomensgegevens wettelijk onvoldoende was geregeld. Verhuurders kunnen nu per 1 juli een inkomensafhankelijke huurverhoging voorstellen.

De hoogte van de huurverhoging is afhankelijk van het inkomen. Bij een gezinsinkomen tot en met €34.678 bedraagt de huurverhoging maximaal 2,1%. Bij een inkomen tot €44.360 is de verhoging maximaal 2,6% en voor hogere inkomens mag de verhuurder een verhoging van 4,6% voorstellen. Er wordt gekeken naar het inkomen in het jaar 2014.

Kort geding

Achter de schermen was de belastingdienst al bezig met het verwerken van inkomensgegevens, terwijl de wettelijke grondslag ontbrak. De woonbond heeft een kort geding aangespannen omdat zij die verwerking onrechtmatig vindt.

Ook bereidt de woonbond een collectieve claim voor over de te veel betaalde huur van de afgelopen drie jaar. De inkomensafhankelijke huurverhoging is er sinds 2013, maar de wettelijke basis ontbrak. De woonbond wil een regeling zodat huurders de te veel betaalde huur terug krijgen en de hoge huurprijs wordt verlaagd.

Auteur 
Bron 
  • Geld & Recht