Mijn moeder wordt opgenomen in een zorginstelling. Ik heb begrepen dat ze dan na enige tijd de hoge eigen bijdrage gaat betalen en dat dit mede op basis van haar spaargeld en overwaarde eigen huis gebeurt. Klopt dat en is daar wat aan te doen?
De eigen bijdrage zorg na opname in een zorginstelling verandert na zes maanden van de lage eigen bijdrage naar de hoge eigen bijdrage. De eigen bijdrage berekent het CAK aan de hand van het inkomen van uw moeder, de door haar verschuldigde inkomstenbelastingen en het spaargeld boven de vrijstelling in box 3. Verder zijn er bij de hoge eigen bijdrage een aantal vrijstellingen zodat moeder zak- en kleedgeld overhoudt.
De eigen bijdrage bepaalt het CAK aan de hand van de gegevens van twee jaar terug, dus voor 2016 over 2014. Had moeder toen een eigen woning, dan valt deze in box 1 en telt deze niet mee voor de eigen bijdrage. Dat kan zo maximaal vier jaar (de standaard twee jaar achteraf en twee jaar volgens de wet en voorwaarden inkomstenbelasting, de woning moet dan wel te koop staan. Is er geld vrij, bijvoorbeeld het spaargeld of de som die vrijvalt na de verkoop van de woning, dan kan moeder dat schenken. Ook kan het zijn dat door de opname in de zorginstelling de erfdelen vrijvallen conform bepalingen in het testament van de al overleden vader.
Schenkt moeder, dan is het verstandig om dit voor 1 januari van het nieuwe kalenderjaar te doen. Op die manier is haar vermogen op 1 januari 2017 of 2018 lager en kan zij (of u namens haar) een peiljaarherziening aanvragen. Het CAK neemt dan het saldo van 1 januari 2017 voor de berekening van de eigen bijdrage voor 2017. Het CAK zal achteraf controleren of de door u opgegeven feiten juist zijn en zo nodig achteraf herberekenen wat de eigen bijdrage had moeten zijn.
Schenkt moeder in januari, dan is dus over haar lagere vermogen toch een hogere eigen bijdrage kwijt, omdat die op het saldo van 1 januari wordt berekend. Voorkomen van de eigen bijdrage over het spaargeld is dus mogelijk, maar houdt daarbij de datum van 1 januari goed in de gaten.
Nico van Scheijndel geeft al 20 jaar lang or financieel, juridisch advies aan ouderen onder andere voor de Plustelefoon. Daarnaast wikkelt hij via Akto.nu, uw erfcoach en meer, nalatenschappen af.