Waar mag ik met een gehandicaptenparkeerkaart parkeren?

Getty Images

Iedere gemeente mag zelf het parkeerbeleid bepalen en daardoor is voor gehandicapten een ‘warboel aan regels ontstaan’.

Dat stelt Jan Schaminee, die voor zijn nieuwe Parkeergids 2019 de parkeermogelijkheden voor gehandicapten in alle 355 gemeenten onderzocht. ,,Door al die verschillende regels hebben gehandicapten extra stress en wie zich min of meer per ongeluk niet aan de regels houdt, krijgt zomaar een boete”, aldus Schaminee.

Met een gehandicaptenparkeerkaart mag je de auto op verschillende plaatsen parkeren. Ten eerste op drie verschillende gehandicaptenparkeerplaatsen. Daarnaast mag je soms parkeren op plaatsen waar het bord ‘Verboden te parkeren’ staat. En soms mag je gratis parkeren op een gewone parkeerplaats bij een parkeermeter. Maar let op! Op sommige parkeerplaatsen moet je een parkeerschijf gebruiken.



Gehandicaptenparkeerplaatsen

Getty Images

1 Algemene gehandicaptenparkeerplaats
Te herkennen aan een blauw verkeersbord met een witte P en een wit rolstoelsymbool (verkeersbord E6).  Alleen voertuigen met een gehandicaptenparkeerkaart mogen hier parkeren.

Getty Images

2 Gehandicaptenparkeerplaats op kenteken
Onder het blauwe bord met het rolstoelsymbool hangt een wit bord met een kenteken. Alleen de auto of het gehandicaptenvoertuig met dit kenteken mag hier staan.
 

Getty Images

3 Gehandicaptenparkeerplaats op kenteken met tijdsaanduiding (beeld ANWB)
Een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken met tijdsaanduiding is een gereserveerde parkeerplaats. Het is een parkeerplaats op een plek waar de gehandicapte op vaste tijden komt. Onder het bord met kenteken hangt een wit bord met dagen en tijden. Op andere uren mogen ook anderen hier parkeren.

Gehandicaptenparkeerplaats met parkeerschijf
Bij een gehandicaptenparkeerplaats kan een bord staan met een maximale parkeerduur. Je moet dan een parkeerschijf gebruiken.

Gewone parkeerplaats bij parkeermeter
Soms kan je met de gehandicaptenparkeerkaart gratis parkeren op een gewone parkeerplaats bij een parkeermeter. Dit kan in ongeveer de helft van de Nederlandse gemeenten. In de andere gemeenten moet u dus wel betalen bij een parkeermeter of een automaat. Neem hiervoor contact op met de betreffende gemeente, of raadpleeg de Parkeergids.

Parkeren bij een parkeerverbod
Met een gehandicaptenparkeerkaart mag je vaak parkeren ondanks een parkeerverbod.
Meestal mag je 3 uur blijven staan, en daarom moet je een parkeerschijf gebruiken. Let op! Dit mag alleen als het parkeren rechtstreeks verband houdt met het vervoer van een gehandicapte.

Handige parkeergids
Voor iedereen die wel eens van de ene naar de andere gemeente reist is de Parkeergids een uitkomst  Deze gids past precies in de hoes van de gehandicaptenparkeerkaart en vermeldt in alfabetische volgorde per gemeente het parkeerbeleid. Zo zie je in één oogopslag wat er wel en niet mag. 
De gids kost €12,50 en is te bestellen via parkeergids@gmail.com.