Waarom kost het ene waxinelichtje...

3 cent en het andere 83 cent?

Getty Images

Het was vroeger niet meer dan een lichtje dat de thee op temperatuur hield. Maar inmiddels is het waxinelichtje ­uitgegroeid tot een ­sfeervolle lichtbron in de donkere dagen voor kerst. En er zijn dure en goedkope lichtjes...

Niemand weet precies hoeveel waxinelichtjes er wereldwijd verkocht worden, maar alleen al in Nederland zijn het er honderden miljoenen per jaar. In woonkamers zie je schalen vol met de lichtjes, al of niet met kleurtjes en geurtjes. Ze branden vaak een hele avond en geven warmte en vooral gezelligheid af.

Een bijna Hollands product

De geschiedenis van het nu zo populaire waxinelichtje begint in 1898 als de Nederlandse ondernemer Ericus Gerhardus Verkade het patent van het waxinelichtje van zijn Britse schoonzoon koopt. De jongeman had ontdekt dat een mengsel van wax of was en het aardolieproduct paraffine een stabiele en dus veilige vlam opleverde. Hij goot het mengsel in een klein bakje, waardoor het meer toepassingen had dan de lange kaars. De naam waxine was ook al een mengsel van wax en paraffine.

Bijna iedereen kent de fabriek van Verkade, allereerst natuurlijk van de koekjes en misschien ook van de Meisjes van Verkade, die de kern van het personeelsbestand vormden. Minder bekend is dat Verkade ook bijna honderd jaar theelichtjes verkocht. Pas eind jaren negentig van de vorige eeuw werd deze activiteit verkocht aan Bolsius, ook al zo’n oer-Hollands bedrijf, dat nu jaarlijks wereldwijd meer dan een miljard theelichtjes verkoopt.

Niet alleen licht, ook geur

Als geen ander bedrijf weet Bolsius dat het zachte, flakkerende kaarslicht in deze harde lcd-tijd een veelgevraagd product is. Veel mensen slaan de waxinelichtjes dan ook met bakken in. Bij zaken als Blokker, Hema of Trekpleister krijg je er honderd voor soms minder dan 3 euro. Ze branden meestal vier uur, soms iets minder lang. Maar er zijn ook heel wat mensen die graag wat meer geld besteden aan hun theelichtje.

Ze kiezen voor een kleur, of nemen waxinelichtjes met een geurtje. Ze zijn er met de geur van een knappend haardvuur, met de geur van roos, jasmijn, lavendel en mimosa, vanille, kruidnagel, vijg, aardbei, sinaasappel... bedenk het maar. Die mini-geurkaarsjes hoeven helemaal niet duur te zijn, maar dat kan natuurlijk wel. Neem nu de HikariDo-waxinelichtjes. Voor drie stuks betaal je 2 euro 50. Maar die zijn dan ook met de hand vervaardigd en handbeschilderd of gedecoreerd met gedroogde bloemblaadjes. En de aroma’s ­komen rechtstreeks uit de natuur.

Wie een écht exclusieve geurkaars wil, gaat naar Skins Cosmetics. Daar worden kaarsen verkocht in een keramieken houder met een geur die is samengesteld door de beroemde meesterparfumeur Olivier Polge. Ze kosten ruim 400 euro per stuk. Van dergelijke prijzen heeft de oude Ericus Verkade vast nooit durven dromen.

Auteur 
Bron 
  • Geld & Recht