Warmtepomp wordt verplicht

Vanaf 2026 géén gewone CV-ketels meer

Getty Images

Vanaf 2026 worden huiseigenaren verplicht om bij de vervangen van de CV-ketel te kiezen voor minimaal een hybride warmtepomp. Maar past zo'n pomp wel in mijn huis? Wat kost dat? Wie gaat het installeren? Is er subsidie? En zijn er alternatieven?

Past een hybride warmtepomp in ieder huis?

Nee. Vooral in oudere, niet goed geisoleerde huizen werkt een hybride warmtepomp niet goed. Eigenlijk is zo'n pomp een soort omgekeerde airco die met een buitenunit warme lucht uit de buitenlucht haalt. Met een combinatie van electriciteit en gas zorgt zo'n pomp er dan voor dat het in huis warm wordt, met een zogeheten lage temperatuur verwarming. Waar een gewone CV goed is in snel heel heet stoken, is zo'n lage temperatuur verwarming goed in het huis op temperatuur houden. De hybride warmtepomp stookt niet ineens héél veel, maar juist de hele tijd een beetje en dat is over het algemeen zuiniger. Maar zonder isolatie houdt het huis dat beetje warmte niet goed genoeg vast.
Wil je weten of je huis geschikt is voor een hybride warmtepomp? Vereniging Eigen Huis geeft dan als tip om de CV-ketel tijdens de winter of herfst een tijdje op 50 graden te zetten. Als het dan ook nog gewoon warm blijft in huis, is een hybride warmtepomp een optie. Zo niet, dan moet je eerst extra isoleren.

Wat kost een hybride warmtepomp?

Volgens de Consumentenbond kost een hybride warmtepomp tussen de 4.000 en 7.000 euro. Dat is ruim twee keer duurder dan een gewone CV ketel, maar een stuk goedkoper dan een volledig elektrische warmtepomp. Die kosten nu nog rond de 20.000 euro. Met de huidige gas-prijzen zou je zo'n pomp volgens sommige specialisten al binnen vijf jaar terugverdienen.

Komt er een subsidie voor hybride warmtepompen?

Ja, er zijn nu ook al subsidies voor het verduurzamen van woningen, maar daarbij geldt als voorwaarde dat je minimaal twee maatregelen moet nemen. Een nieuwe pomp kan één van die maatregelen zijn.
De overheid heeft al bekend gemaakt vanaf 2026 150 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor deze maatregel.
Meer over de huidige subisidiemaatregelen voor het verduurzamen van een woning vind je op de website van RVO.


Wie gaat de hybride warmtepompen maken én installeren?

Er is nu al een groot tekort aan technisch personeel en de installatie van een hybride warmtepomp kost al snel twee dagen. Een gewone CV-ketel hangt meestal binnen dag. Er wordt van alles aan gedaan om meer technisch personeel op te leiden en om te scholen. Een actieplan moet snel voor meer personeel gaan zorgen én er komen drie nieuwe warmtepomp fabrieken bij in Nederland. Dat alles bij elkaar zou op termijn moeten leiden tot kortere wachttijden. Die lopen nu vaak op tot meer dan een jaar.


Wat zijn de alternatieven voor een hybride warmtepomp?

De ontwikkelingen gaan snel, maar op dit moment zijn er voor de hybride warmtepomp slechts twee alternatieven. Ten eerste de volledig elektrische warmtepomp. Die is een stuk duurder én neemt veel meer ruimte in. Maar met zo'n warmtepomp kan je wél helemaal van het gas af en dat is de ambitie voor 2050.
Daarnaast biedt warmtenet een duurzamer alternatief, maar daar kan je niet zelf voor kiezen. Het is aan de gemeente en energieleveranciers om meer van zulke netwerken te maken. Nu zijn zo'n 400.000 huishoudens aangesloten op een warmtenet en waarschijnlijk zullen dat er de komende jaren veel meer worden.

 

Auteur