Hebt u lichamelijk schade opgelopen na een ongeluk? Wie voldoet nu de doktersrekening? Hoe haalt u uw recht? De vijf meest gestelde vragen over letselschade beantwoord.
1. U hebt schade opgelopen. Wat nu?
Loopt u letsel op, dan zijn juridische zaken waarschijnlijk het laatste waaraan u wilt denken. Toch is het verstandig een goed dossier op te bouwen. Ga daarom ook bij ogenschijnlijk kleine kwetsuren zo snel mogelijk naar een arts. Het gaat erom een causaal verband met het ongeluk aan te tonen en dat wordt lastig als u pas na drie weken hulp zoekt. Vertel de arts zo nauwkeurig mogelijk wat uw klachten en beperkingen zijn. U mag altijd uw medisch dossier opvragen en inzien om te controleren of alles goed genoteerd staat. De belangenbehartiging bij ernstig letsel kunt u het best aan een professional overlaten.
2. Welke hulp moet u inschakelen?
Controleer in elk geval of een juridische hulpverlener is aangesloten bij de belangrijkste keurmerk-organen: de vereniging van Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade of de Stichting Keurmerk Letselschade. Wie hierbij is aangesloten, moet zich aan strenge vakinhoudelijke eisen houden. Hoewel dat niet alles zegt, is het een goed uitgangspunt. Ga in zee met kantoren die alleen slachtoffers vertegenwoordigen, want bij advocaten die ook verzekeraars bijstaan kan sprake zijn van belangenverstrengeling. Leg financiële afspraken schriftelijk vast.
3.Wat kost het?
Een advocaat bij het grootste letselschadekantoor van Nederland, Beer Advocaten, kost, afhankelijk van de aard van de zaak, tussen de €165 en €425 per uur exclusief btw. De kosten lopen verder op als het bijvoorbeeld nodig is om een medisch adviseur in te schakelen. Bij een succesvolle zaak is dit geen probleem, want dan betaalt de tegenpartij. Maar bij verlies ligt dit anders. Om een goede advocaat toch binnen ieders bereik te brengen, loopt een proef met no cure, no pay. Dat is alleen mogelijk voor de meest complexe dossiers. Vooralsnog loopt het geen storm omdat advocaten in ruil voor het risico dat ze lopen door deze constructie, een hoger uurtarief aan het einde van de rit declareren. Die kosten kunnen oplopen tot maximaal 35 procent van de schadevergoeding. Bij Beer Advocaten komen ze in 80 procent van de gevallen tot een schikking en nemen ze ook veel pro-Deozaken aan, waardoor ze nog niet bijster veel zaken op basis van no cure, no pay hebben aangenomen. Bij een erkenning van aansprakelijkheid komen de juridische kosten bovendien voor rekening van de tegenpartij. No cure, no pay gebeurt ook in makkelijke zaken waarbij geen enkele discussie bestaat over de aansprakelijkheid. In het ergste geval houd je dan van een schadevergoeding van vier ton slechts een fractie over. Mensen met een beperkt inkomen en dito vermogen hebben mogelijk recht op gesubsidieerde rechtsbijstand. Meer informatie daarover vindt u bij de Raad voor Rechtsbijstand (www.rvr.org) of bij het Juridisch Loket bij u in de buurt.
4. Welk recht geldt?
Zakt u door het balkon van uw Oostenrijkse chalet, dan geldt de Oostenrijkse wet. Maar die vlieger gaat niet altijd op. Bij een verkeersongeval bijvoorbeeld gelden verdragen die boven de wet staan, zoals het Haags Verkeersongevallenverdrag. Hieruit blijkt dat als twee Nederlandse voertuigen tegen elkaar botsen in het buitenland, het Nederlandse vergoedingen- en het buitenlandse verkeersrecht gelden. Als een derde auto uit een ander land op de twee auto’s knalt, geldt daarentegen het recht van het land waar alle betrokkenen letsel opliepen. Gaat het mis tijdens een reis van een touroperator of een reisbureau, dan kunt u deze partij naar Nederlands recht aanspreken. Soms is niet meteen duidelijk welk recht geldt. Zoals bij de crash van Turkish Airlines in 2009 waarbij negen mensen om het leven kwamen en 120 gewonden vielen. Uiteindelijk bleek dat vooral de fabrikant van het toestel, Boeing in de Verenigde Staten, aansprakelijk was vanwege problemen met de hoogtemeter. Maar ook Turkish Airlines in Turkije op grond van internationale verdragen.
5. Wat levert het op?
De ‘beste’ landen om schade te claimen zijn Amerika en Engeland. De uitkering van smartengeld is daar veel beter geregeld en er worden aanzienlijk hogere bedragen uitgekeerd. In Nederland is een wetsvoorstel voor affectieschade (immateriële schade) in 2010 definitief verworpen. Nabestaanden hebben hier alleen recht op een vergoeding van de begrafeniskosten en gederfd levensonderhoud. Bij een goed advocatenkantoor kijken ze bij ongelukken in het buitenland altijd naar welk rechtssysteem het gunstigst uitpakt voor hun klanten. De afronding van een zaak kan wel drie tot vijf jaar duren. Helaas loopt dat door procedures soms op tot vijf à tien jaar. Vooral medische zaken zijn berucht.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van advocaat Veeru Mewa van letselschadekantoor Beer Advocaten in Amsterdam.
- Geld & Recht