Mijn vrouw is vorig jaar overleden. Nu begin ik steeds meer te kwakkelen met mijn gezondheid en mijn dochter en schoonzoon hebben aangeboden dat ik bij hen in huis mag komen wonen. Dit lijkt mij heel erg fijn, maar ik vroeg me af of dit nog financiële consequenties heeft voor mijn AOW.
Dit zou toch onrechtvaardig zijn, want mijn dochter en schoonzoon kost het juist veel geld omdat ze dan ook allebei minder uren gaan werken om meer beschikbaar voor mij te kunnen zijn.
Mensen met een AOW-uitkering die samenwonen, krijgen een basisuitkering van 50% van het wettelijk minimumloon. Dit geldt momenteel voor bijvoorbeeld gehuwden, samenwonenden, samenwonende broers of zussen, een oma met een kleinkind, etc.
Alleenstaanden in de AOW krijgen een aanvulling op deze basisuitkering (+20%). Zij hebben immers extra kosten omdat zij allerlei kosten zoals huur, gas, licht en water alleen moeten betalen. Mensen die samenwonen kunnen veel van dit soort kosten voor het huishouden delen. Daarom krijgen zij niet de toeslag die alleenstaanden wel krijgen. Dit komt door de kostendelersnorm. Op dit moment bestaat er in bepaalde situaties - zoals die van u - een uitzondering op deze korting op de AOW.
Er zijn echter plannen om hier verandering in te brengen. Het kabinet wilde in 2015 de hoogte van de AOW aanpassen als een AOW’er samenwoont met 1 of meer volwassenen. Dit zou dan ook gelden in de situatie waarbij een ouder samenwoont met een meerderjarig kind. Deze in de volksmond genoemde “mantelzorgboete” zou met zich meebrengen dat een alleenstaande AOW’er die bijvoorbeeld bij een kind gaat inwonen, per maand ruim €300 AOW zou moeten inleveren. Het was de bedoeling dat deze maatregel in werking zou treden per 1 juli van dit jaar.
Deze kostendelersnorm in de AOW lijkt strijdig met de hervormingen binnen de (mantel)zorg en aangezien de regering het ook heel belangrijk vindt dat mensen de zorg voor elkaar op zich nemen, is een nader onderzoek ingesteld. In afwachting van de uitkomsten van dit onderzoek is besloten om deze maatregel in de AOW met een jaar uit te stellen.
In de praktijk betekent dit dat er in ieder geval tot 1 juli 2016 geen sprake zal zijn van een kostendelersnorm in de AOW. Tot die datum zal het in uw geval dus geen korting op uw AOW betekenen als u bij uw dochter en schoonzoon intrekt. Hoe dit na 1 juli 2016 zal uitpakken, kan ik u helaas nog niet vertellen.
Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Sinds 2007 is zij werkzaam bij IFK en schrijft en ontwikkelt zij daar lesmateriaal voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied.