Ik wil mijn zoon een volmacht geven, zodat hij mijn bankzaken kan regelen en namens mij kan beslissen over wel of niet behandelen. Kan ik een dergelijke volmacht zelf opstellen of beter via de notaris?
Nergens staat in de wet dat u zelf die volmacht niet zelf mag schrijven, maar een volmacht die de notaris opstelt heeft wel een aantal voordelen. Zo is de formulering altijd juist en weet de bank dat de volmacht door u is afgegeven bij het volle verstand en vrijwillig. Omdat het bij een zelf opgestelde volmacht voor de bank of arts niet duidelijk is dat u de volmacht bij het volle verstand en vrijwillig hebt gedaan, kan de gevolmachtigde nog wel eens voor een dichte deur komen te staan. Uw volmacht heeft dan weinig zeggingskracht. Dat probleem is er bij de notariële volmacht niet, tegenwoordig vaak levenstestament genoemd.
Een notariële volmacht heeft nog wel een aantal andere voordelen. Zo kan in de volmacht ook iets worden opgenomen over wat er met de huisdieren moet gebeuren wanneer u niet meer zelfstandig kunt wonen. Ook kunt u opnemen dat de legaten die u in uw testament hebt opgenomen al bij leven mogen worden afgegeven. Dat is handig wanneer u bijvoorbeeld wordt opgenomen in een zorginstelling en uw woning wordt opgeruimd.
Maar misschien is nog wel het belangrijkste dat de notaris u op de gevaren van een volmacht kan wijzen en u mogelijkheden aanreikt om de gevaren te beheersen. Een financiële volmacht geeft de gevolmachtigde namelijk veel mogelijkheden. Zo kan de gevolmachtigde uw woning verkopen zonder uw instemming en kan de gevolmachtigde vrijelijk over uw rekening beschikken. Een goede controle op het werk van de gevolmachtigde is daarom gewenst. De gemakkelijkste mogelijkheid is om een tweede gevolmachtigde te benoemen. Lukt dat niet, benoem dan een onafhankelijke derde die de gevolmachtigde controleert.
Een uiterste mogelijkheid is om de volmacht bij de notaris in bewaring te geven. De gevolmachtigde mag dan pas over de volmacht beschikken, wanneer hij kan aantonen dat u niet meer zelf kunt handelen. Deze mogelijkheid is goed geschikt voor financiële volmachten, maar minder als het om een medische volmacht gaat. De mogelijkheid van de gevolmachtigde om te beslissen over een behandeling is vaak acuut en dan is een extra gang naar de notaris een ongewenste belemmering.
Voordat u naar de eerste de beste notaris gaat doet u er goed aan om eerst eens een aantal notarissen te vragen naar de kosten van een levenstestament. Deze kunnen namelijk nogal uiteenlopen zonder dat dit merkbaar is in de kwaliteit van de volmacht.
Nico van Scheijndel geeft al 20 jaar lang or financieel, juridisch advies aan ouderen onder andere voor de Plustelefoon. Daarnaast wikkelt hij via Akto.nu, uw erfcoach en meer, nalatenschappen af.