Zonnestroom is de afgelopen weken zeker een goudmijn geweest?

Jaap Roelants
Karine Hoenderdos

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om een jaar lang gratis stroom te hebben? Ik heb een gemiddeld huis. Het staat niet in de schaduw van een boom. Met dat mooie weer van deze zomer moet dat wel een goudmijn zijn?

Wist u dat zonnepanelen het best functioneren bij helder en koud weer? Daarom was februari dit jaar zo’n mooie maand voor houders van zonnepanelen. De meeste mensen hebben in die maand een verdubbeling van hun opbrengst gezien, van gemiddeld 7 kWh tot 16 kWh.

Natuurlijk was de maand mei helemaal top, met een opbrengst van meer dan 40 kWh per zonnepaneel. Dat was voor Nederlandse begrippen uitzonderlijk hoog. Vorig jaar haalde niemand dat. Maar als het lang niet regent, kan dat juist weer ten koste gaan van het rendement op zonnepanelen.

Een gezin gebruikt jaarlijks 3500 kWh. Dan is de rekensom eenvoudig. Als alle maanden zo goed zijn als mei, ben je met 10 standaard zonnepanelen ruimschoots voorzien. Maar het is niet altijd mei. Het is ook december of januari, waar je het met 4 of 5 kWh per paneel moet doen. Voordeel is wel dat je als consument mag salderen. Dat betekent dat je je opgewekte energie tegen de consumentenprijs mag terugleveren aan het net. Daarmee voorkom je dat je stroom opwekt op de uren of de maanden, dat je weinig gebruikt. Tenslotte kun je stroom niet bewaren, althans nu nog niet. Maar al met al is het zo dat je de kosten van de zonnepanelen in acht tot tien jaar kan terugverdienen. Een extreem mooie zomer, verandert dat niet zomaar. Dat het niet sneller gaat komt ook omdat je altijd wel een bedrag voor elektriciteit aan je energiemaatschappij moet blijven betalen, door bepaalde heffingen en het beheer van het net.

 

Auteur