Zorg via gemeente soms wel vijf keer zo duur

Getty Images


Hulpbehoevenden met een eigen vermogen of een inkomen van modaal of hoger moeten honderden euro's per maand meer gaan betalen voor dagbesteding en begeleiding.

Nieuwe Wmo

Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor hulpbehoevenden. Zij hebben een kwart minder budget dan voorheen, waardoor mensen zelf meer moeten meebetalen: de eigen bijdrage. Alleen dan blijft de zorg betaalbaar, zo is het idee.

In Nederland maken zo'n 400.000 mensen gebruik van een of meerdere voorzieningen van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Denk hierbij aan huishoudelijke hulp, dagbesteding of begeleiding. Tientallen mensen met een beperking zijn inmiddels met de (thuis)zorg gestopt of overwegen dit te doen, omdat ze het niet kunnen betalen.

Van 14 tot 70 euro per uur

Voor de laagste inkomens wordt de eigen bijdrage grotendeels gecompenseerd. Maar hulpbehoevenden met een modaal of hoog inkomen of een eigen vermogen hebben hier geen recht op.

Voorheen betaalde iedereen 14,20 euro per uur voor dagbesteding en begeleiding. Door de nieuwe regelgeving loopt dit bedrag soms op tot wel 70 euro per uur. De prijs voor zorg kan per gemeente enorm verschillen, omdat zij voortaan zelf de eigen bijdrage vaststellen.

Van Rijn: 'Zorg voor iedereen'

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid erkent dat de eigen bijdrage hoger kan uitvallen. Volgens hem komt dit doordat mensen nu 'naar draagkracht' voor hun zorg moeten betalen, zodat de zorg in Nederland betaalbaar blijft.

"In de oude situatie werd de eigen bijdrage berekend vanuit een laag uurtarief", zegt Van Rijn. "Nu wordt gerekend met het bedrag dat de zorg echt kost. Maar het uitgangspunt van de nieuwe wet blijft dat zorg voor iedereen die het nodig heeft beschikbaar moet zijn, ongeacht inkomen of vermogen."

Geen recht meer op thuiszorg? Deze jurist strijdt tegen de gemeente en heeft nog geen zaak verloren.

Bron: de Volkskrant