Een zorgtoeslag aanvragen? Zo ingewikkeld is het niet!

Getty Images

Mensen met een laag inkomen of een kleine uitkering hebben recht op een tegemoetkoming van de kosten voor hun zorgverzekering. Ook zonder hoge doktersrekeningen! Toch liet zo'n 14 procent die tegemoetkoming aan hun neus voorbijgaan. Een misser die honderden euro's per jaar kost. Waarom toch? Plusredacteur Lenny Langerveld zoekt het uit.

Zo'n bijdrage aan de kosten voor je zorgverzekering heet: de zorgtoeslag. Die is in het leven geroepen voor mensen die financieel behoorlijk krap zitten en voor wie de kosten voor de verplichte zorgverzekering nauwelijks op te brengen zijn. Mensen met alleen AOW bijvoorbeeld, of met een pensioen of een uitkering of inkomen waar je slecht van rondkomt.

Zorgtoeslag: geen gebruik van maken

Toch laten heel veel mensen die tegemoetkoming ongebruikt passeren, blijkt uit een recente analyse van Independer. Zo'n 14 procent van de mensen die recht heeft op de toeslag, vraagt 'm niet aan. Dat begrijp ik heel goed. Ik vind de toeslagen van de belastingen altijd lastig. Ook ik waag me er liever niet aan. En hoewel ik zeker weet dat ik er niet voor in aanmerking zal komen, vind ik het toch interessant om er nu echt eens in te duiken. Ik betaal maandelijks zo'n 180 euro aan mijn zorgverzekering. Daar komt in ieder geval nog 385 euro eigen risico bij over 2019. Dat zijn pittige bedragen. Stel dat ik er een tegemoetkoming in kan krijgen? Dat zou toch mooi zijn?

Zorgtoeslag aanvragen 

Eigenlijk is het best simpel ontdek ik nu ik erin duik. Binnen een paar minuten weet ik, of ik recht heb op een zorgtoeslag of niet. De hoogte van de zorgkosten maakt niet uit, het gaat om de hoogte van het inkomen van mij en omdat ik niet alleen woon, gaat het ook om de hoogte van het inkomen van mijn echtgenoot, die nu opeens mijn 'toeslagenpartner' heet. 

Stap 1: Heb ik een toeslagpartner?

Mijn toeslagenpartner is mijn echtgenoot, maar het kan ook een huisgenoot zijn waar je mee samenwoont. Of je een toeslagenpartner hebt, zie je hier.

Stap 2: Heb ik recht op zorgtoeslag?

De hele procedure heeft de belastingdienst keurig uit de doeken gedaan op de online-pagina 'Zorgtoeslag'. Die pagina leidt mij - heel handig - naar een proefberekening. Stap voor stap loodst de belastingdienst mij langs alle obstakels. Ik kom erachter dat het niet alleen gaat om mijn bruto-inkomen, maar dat er ook nog allerlei aftrekposten zijn zoals de hypotheekrenteaftrek, studiekosten, zorgkosten en eenmalige kosten voor het kopen van een huis. Ik vul het allemaal braaf in, mijn man kijkt over mijn schouder mee. En het eindoordeel is..... Nop, nee, nada. Ik kom er niet voor in aanmerking. Jammer maar ook goed nieuws: ik verdien best een aardig salaris. We kunnen het zelf betalen.

Zorgtoeslag: Om hoeveel geld gaat het?

Dat is best de moeite waard. Alleenstaanden met een bruto-inkomen van 20.500 euro of minder per jaar (na alle berekeningen van de belastingdienst) krijgen een zorgtoeslag van maximaal 1.188 euro per jaar. Bestaat uw huishouden uit meerdere personen, net zoals bij mij? Meerpersoonshuishoudens met een minimaal inkomen kunnen maximaal zo'n 2.300 euro per jaar aan zorgtoeslag ontvangen. En omdat er best nog veel aftrekposten een rol spelen, kan het dus zijn dat u dénkt niet voor een toeslag in aanmerking te komen, maar dat het tegendeel waar is... Checken, dus.

Vermogen telt ook nog mee, trouwens. U mag niet meer dan 114.776 euro vermogen hebben als u alleenstaande bent, of 145.136 euro als u samenwoont (2019).

Vermogen is de waarde van uw bezittingen min uw schulden. Wat u wel en niet als vermogen moet meetellen, is hetzelfde als bij uw belastingaangifte. Maar ook daar leidt de belastingdienst u keurig doorheen.

Zorgtoeslag: achteraf terugbetalen is risico

Toeslagen van de belastingen zijn voorschotten. En daar ben ik best huiverig voor. Ik lees regelmatig in de krant verhalen van mensen die te veel toeslag kregen, bijvoorbeeld omdat ze in de loop van het jaar meer gingen verdienen of een erfenis kregen, en daarna de toeslag terug moesten betalen. Mensen zijn daar flink door in de problemen gekomen, bijvoorbeeld kleine zelfstandigen die toch al op de rand van de financiële afgrond balanceerden. Joris Kerkhof van Independer zegt daarover: 'Dat kan alleen gebeuren, als je je toeslag vooraf aanvraagt. Maar dat risico loop je niet, als je de aanvraag over het afgesloten jaar doet. Mensen hebben bijvoorbeeld tot 1 september van 2019 de tijd om de aanvraag van 2018 te doen.' Dat is slim, ja. Gewoon achteraf aanvragen, dan wéét je wat je inkomen was.

Zorgtoeslag: tot 1 september nog aanvragen voor vorig jaar

Had u er wel recht op? Heeft u geld laten liggen? Tot 1 september kunt u de zorgtoeslag voor vorig jaar nog aanvragen. Dat is heel veilig, want u wéét ondertussen precies hoe dat jaar in financieel opzicht verlopen is. Voor mij heeft het weinig zin, maar voor u misschien wel. Doen!

Zorgtoeslag loopt vanzelf door

En vraagt u een zorgtoeslag aan voor een lopend jaar? Dan gaat die toeslag in op de eerste van de maand. Voldoet u later in de maand aan alle voorwaarden? Dan gaat de toeslag in op de eerste van de maand daarna. En trouwens: u hoeft uw toeslag niet ieder jaar opnieuw aan te vragen. De toeslag loopt vanzelf door in het nieuwe jaar. Met alle risico's van dien, natuurlijk, dus hou de veranderingen goed in de gaten!

Auteur