Help – ik wil mijn oude merkmedicijn terug

Getty Images

Om kosten te besparen, bedachten zorgverzekeraars het preferentiebeleid. Ze vergoeden van een merkmedicijn dat uit patent is, alleen nog één bepaalde merkloze variant. Die wissel gaat meestal probleemloos, maar sommige mensen hebben meer baat bij het merkmedicijn. Wat kun je dan doen?

Soms is er een medische noodzaak om het oude medicijn te blijven gebruiken. Als de arts dat schrijft op het recept, kan het zijn dat je oude medicijn weer wordt vergoed. Uit cijfers van Stichting Farmaceutische Kengetallen blijkt dat een op de twaalf mensen iets anders krijgt dan het voorkeursmedicijn van de zorgverzekeraar vanwege ‘medische noodzaak’, vooral bij het epilepsiemiddel carbamazepine en pregabaline (Lyrica). De zorgverzekeraars stimuleren artsen wel om dit zo min mogelijk op het recept te schrijven, alleen als er echt een medische noodzaak is.

Als je echt je oude medicijnen terug wil en het lukt niet via de arts, kun je ze zelf betalen. Nadeel is dat niet alleen de medicijnen, maar ook de apotheekkosten voor jouw rekening komen. Verder kun je ook kiezen voor een zorgverzekeraar die geen preferentiebeleid voert zoals ONVZ of De Friesland. Maar ook dan kan het zijn dat je je oude medicijn niet krijgt, omdat de apotheker zelf een voorkeursmiddel heeft.

•    Meld klachten over je medicijnen via de website www.meldpuntmedicijnen.nl. Als veel mensen dezelfde melding doen, wordt extra onderzocht of er iets aan de hand is met het goedkope medicijn.

•    Heb je last van een medicijnwissel? Meld je probleem bij de apotheek. De apotheker kan misschien helpen met de nieuwe verpakking. Onder andere hart- en longpatiënten kunnen hier problemen mee hebben.

•    Meer informatie: www.knmp.nl/downloads/veelgestelde-vragen-preferentiebeleid-voor-patienten.pdf

Auteur