Verkeerde medicijnen, te hoge of te lage doseringen en bijwerkingen door reactie met andere medicijnen; per jaar komen zo’n 25.000 mensen (vooral ouderen) onnodig in het ziekenhuis terecht door verkeerd medicijngebruik, zo meldt de Patiëntenfederatie Nederland. Hoe voorkom je dat?
De zorg wordt er niet veiliger op. Integendeel. Ondanks allerlei maatregelen belanden er steeds mensen in het ziekenhuis door verkeerde geneesmiddelen. Dit jaar 49.000, en in 2008 nog 39.000. Een stijging van 25% volgens Patientenfederatie Nederland op basis van een rapport dat is opgesteld voor het Ministerie van VWS door het Erasmus MC (Rotterdam), het NIVEL, Radboud UMC (Nijmegen) en PHARMO.
Zowel minister Klink als minister Schippers hebben zich ingespannen om het aantal fouten met de helft te verminderen. Zonder resultaat, meldt Dianda Veldman, directeur van de Patiëntenfederatie. "Het is schokkend dat er in al die jaren, na al die maatregelen en afspraken, geen verbetering te zien is. Met alle gevolgen voor mensen van dien. Hoeveel mensen uiteindelijk aan de gevolgen overlijden is niet in het rapport vermeld. Ik wil hier ook duidelijkheid over."
Klopt uw medicatie wél?
Bij bijna een op de drie 50-plussers die hun medicijnpakket laten controleren, blijkt dat er iets niet in orde is met hun pakket, zo concludeerde Plus Magazine in april 2013 uit een onderzoek onder 1380 50-plussers. Deze patiënten kregen de verkeerde dosering, gebruikten te veel soorten geneesmiddelen, of kregen juist te weinig. Ook kunnen verschillende medicijnen een ongezonde combinatie vormen waar je juist ziek van wordt.
Door een fout pillenpakket heeft 15 procent van alle ondervraagden weleens gezondheidsproblemen ondervonden. Meestal ging het om bijwerkingen, maar de gevolgen kunnen ook ernstiger zijn. Van de personen die gezondheidsklachten kregen door verkeerde geneesmiddelen moest één op de acht (13 procent) daardoor de huisarts bezoeken. En 11 procent belandde zelfs in het ziekenhuis.
Checks voor veilig geneesmiddelengebruik
1) Heb ik de juiste medicijnen?
Wellicht komt u in aanmerking voor een medicatiebeoordeling. Informeer daarnaar bij uw huisarts.
2) Klopt de dosering?
Kent de apotheker uw nierfunctie? Dat is van invloed op de dosering. De apotheker kent de nierfunctie niet bij 50 tot 75% van de patiënten.
Bent u een vrouw? Bij antidepressiva, plaspillen, aspirine als antistollingsmiddel, slaappilen en bij zware pijnstillers krijgen vrouwen niet altijd de juiste dosering.
3) Verkeerde combinaties
Door een foute pillenmix kunt u in het ziekenhuis belanden. Beruchte combi’s zijn: pijnstillers& bloedverdunners, cholesterolverlagers & antiobiotica en Sint-janskruid & diverse geneesmiddelen.
Meer adviezen
Dit kunt u nog meer zelf doen om medicatiefouten te voorkomen:
• Zelf bij de drogist vrij verkrijgbare geneesmiddelen gekocht? Vertel dat aan de huisarts én aan de apotheker. Vraag of de apotheker ze in het medicatie-overzicht bijschrijft.
• Vraag iedere keer dat u een nieuw geneesmiddel van de apotheek krijgt om een nieuwe uitdraai van het actuele medicatie-overzicht.
* Ga van alle geneesmiddelen op de lijst na of u weet waarvoor u het slikt, wanneer u het moet slikken en hoelang dat nog nodig is.
* Bespreek onduidelijkheden met de apotheker of huisarts. Betrouwbare informatie over geneesmiddelen kunt u vinden op www.apotheek.nl. Deze website is gemaakt door de KNMP, de beroepsvereniging van apothekers. Of zoek het op via de gratis app ‘Appotheek’.
• Neem deze lijst mee als u naar het ziekenhuis gaat. Zo weten specialisten ook wat u gebruikt.
• Bespreek ieder jaar een keer met de huisarts en apotheker of de geneesmiddelen die u gebruikt nog allemaal nodig zijn, en of de dosis nog klopt.
• Gebruikt u al jaren dezelfde medicijnen? Kaart dan bovenstaande zeker aan bij de huisarts. Soms moet de dosis na verloop van tijd worden aangepast, omdat medicijnen op een andere manier op een ouder lichaam inwerken. En misschien heeft u de medicijnen niet meer nodig. Sommige mensen gebruiken ten onrechte jarenlang hetzelfde herhaalrecept.
• Heeft u het idee dat u last heeft van de geneesmiddelen die je gebruikt? Maak dan een afspraak bij de huisarts of vraag om een gesprek bij de apotheker.